Mainos

Ahtisaarelta tiukka sivallus Unkarille ja Puolalle: EU:n kyettävä ojentamaan perusarvoja rikkovia jäsenmaita

1:50:45

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Euroopan unionin pitäisi olla tiukempi Unkaria ja Puolaa kohtaan perusarvojen loukkauksissa.

Ahtisaaren mukaan Euroopassa tarvitaan kipeästi systemaattisempia tapoja seurata sitä, että EU-maat noudattavat sitoumuksiaan.

Unkari ja Puola ovat ajautuneet törmäyskurssille EU:n kanssa kansalaisvapauksien loukkausten ja oikeusvaltio-ongelmien takia.

Ahtisaari tähdentää, että EU:n perusarvot kuten oikeusvaltio, tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet eivät koske vain Eurooppaa vaan ne ovat yleismaailmallisia arvoja.

– Olemmeko Euroopassa ja länsimaissa tehneet suuren virheen siinä, että olemme kielenkäytössämme esittäneet arvot nimenomaan meitä koskevina arvoina, Ahtisaari kysyi eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa.

EU:lla on periaatteessa mahdollisuus evätä äänioikeus perusarvoja loukkaavalta jäsenmaalta. Se edellyttäisi kuitenkin jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Suomen hallituksessa on sisäisiä näkemyseroja siitä, miten Puolan tilanteeseen pitäisi suhtautua. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on todennut, että EU:n ei pidä lähteä mestaroimaan Puolan asioita.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä arvokysymyksissä on oltava tinkimätön. Hän ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, tulisiko Puolalta evätä äänioikeus EU-pöydissä.

– Joudumme nyt miettimään, mitä oikeusvaltioperiaate yhtenä keskeisenä arvona merkitsee. Olemme pahasti tuuliajolla, jos lakia lakataan kunnioittamasta, Sipilä sanoi omassa puheenvuorossaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.