Mainos

Aho pohjustaa jo eduskuntavaaleja

Harvardissa luennoiva keskustan puheenjohtaja Esko Aho uskoo keskustan kunnallisvaalivoitolla olevan vaikutusta myös seuraaviin eduskuntavaaleihin ja niiden ilmapiiriin. Mitään sääntöä ei siitä ole olemassa, mutta Ahon mukaan on helppo kuvitella tällaisen yhteyden löytyvän.

Aho

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho on alkuviikon kotimaassa julkistamassa uusimman kirjansa, joka on koottu presidentinvaalien aikana tehdyistä päiväkirjamerkinnöistä. Kunnallisvaalien tulosta myrskyvaroitukseen vertaava Aho piti numeroita kiistattomina. Hän kiitteli koko puoluejohdon ja sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen panosta.

Julkisuudessa on jo ehditty kysyä, mitä oppositiossa istuva keskusta tekee voitollaan ja kuntapuolueiden ykkössijalla. Aho korostaa, että menestyksellä on suora vaikutus siihen, millaisessa hengessä ja millä tavalla asioita hoidetaan kunnissa ja maakunnissa.

Aho ei ole kovin innostunut mielenkiinnosta, joka suuntautuu hänen ja Jäätteenmäen välisiin suhteisiin ja sijaisjärjestelyn toimivuuteen. Ahon mielestä kaikkien tulisi nyt hiljalleen antaa keskustan hoitaa asiansa kuten se viisaimmaksi näkee.

-Voin sieluni silmin nähdä, millainen keskustelu olisi käynnissä, jos tulos olisi ollut huonompi. Se, mitä puhuttiin ja tehtiin sijaisratkaisun osalta viime kesänä, on osoittautunut Ahon mukaan täysin oikeaksi. Keskusta selviää hyvin poikkeusjärjestelyllä näissä olosuhteissa.

Kaupungeista lisäpaikkoja

Keskustan puoluehallitus on koolla keskiviikkona pohtimassa vaalitulosta, joka käydään sitä ennen läpi kunta kunnalta. Puoluesihteeri Eero Lankia pitää selvänä, että lisäpaikat tulivat paljolti kaupungeista. Kuinka selvästi näin kävi, on vielä vaikea arvioida.

Keskusta eteni kuitenkin hänen mukaansa siellä, missä on paljon väkeä ja ennestään alhainen kannatus. Huomattavaa nousua oli mm. Keski-Uudenmaan pienissä kaupungeissa. Väli-Suomen kaupungeissa voidaan keskustaa kutsua Lankian mukaan nyt suureksi kuntapuolueeksi.

Keskustan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttilan kotikaupungissa Forssassa keskustan valtuustoryhmä on vain yhden paikan pienempi kuin SDP:n ryhmä.

Lankia myöntää, että kaikkein suurimmissa kaupungeissa ei keskusta ole päässyt ykkösdivisioonaan. Mitään pomminomaista murtautumista niiden valtuustoihin ei hänen mukaansa ole edes odotettu. Lankian mukaan keskusta käyttää nyt saamansa valtakirjan kunnissa ja maakuntahallinnossa. Hän uskoo kannatuksen kasvun antavan selkänojaa myös harjoitetulle oppositiopolitiikalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.