Ahdistaako rahameno? Näin luot joulukodin pikkubudjetilla

Useiden tutkimuksien mukaan suomalaiset kuluttavat joulun viettoon enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin. Joulukodin saa kuitenkin aikaiseksi myös pienellä budjetilla.

Perinteiseen joulupöytään kuuluu muun muassa peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko, joulukinkku, rosolli sekä erilaiset kalaruoat kuten kylmäsavulohi, graavilohi sekä lipeäkala. Myös jouluiset herkut kuten piparit, joulutortut sekä joulusuklaat kuuluvat useimpien arkeen. Joulutunnelmaa haetaan aloittamalla aamu riisipuurolla, josta joku onnekas löytää makoisan mantelin.

Glögi on perinteinen joulujuoma, mutta osalla on tapana myös nautiskella esimerkiksi hieman alkoholipitoisempiakin juomia, kuten esimerkiksi punaviiniä tai talvioluita. Perinteiseen jouluun kuuluvat myös joulukuusi, joulukukat sekä lumoavat joulukoristeet. Ihastuttavan joulukodin voi saada aikaiseksi alle sadan euron budjetilla.

Tarkkaavaisuus ennen kaikkea

Säästäväisenä jouluna saa hankittua runsaasti erilaisia jouluruokia ja muita tuotteita. Tietenkin jostain täytyy hieman karsia. Usein joulupöydässä saattaa kuulla, kuinka joku ei esimerkiksi pidä lainkaan rosollista tai lipeäkalasta. Säästäväiseen joulupöytään kannattaa siis ostaa vain ja ainoastaan tuotteita joista todella pitää.

Kulut puoliksi

Kulutus vaihtelee runsaasti perheen koon mukaan, mutta jos joulua vietetään isollakin porukalla, voi pyytää aikuisia vieraita osallistumaan kustannuksiin. Jotkut voivat olla esimerkiksi vastuussa makeisista ja toiset taas kalaruoista.

Jos haluaa päästä maistelemaan useampia vaihtoehtoja, täytyy ostaa pienempiä määriä tiettyä herkkua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yleensä pienemmissä annoskooissa kilohinta on korkeampi. Mieti siis tarkkaan, mihin haluat pienellä budjetilla panostaa. Riisipuuro on edullinen ja täyttävä vaihtoehto, kun taas esimerkiksi erilaiset kalaruoat maksavat suhteellisen paljon.

Pyörähdä kirpputoreilla

Useimmilla on joulukoristeita jo varastossa, mutta jos kaipaa myös uusia tulokkaita, on syytä vierailla kirpputoreilla, sillä yleensä sieltä löytyy suhteellisen edullisia ja näyttäviä joulukoristeita. Kaupoissa joulukoristeiden hinnat vaihtelevat nimittäin parista eurosta useisiin kymmeniin euroihin. Tunnelmaa joulukotiin saa kuitenkin nopeasti esimerkiksi lämpökynttilöillä. Kuusenkoristeita on myös kätevä valmistaa itse esimerkiksi pipareita ja lankaa hyödyntäen.

Kuusi

Joulukuusen hinta voi vaihdella jopa kymmenestä eurosta moneen sataan euroon, joten kannattaa olla tarkkaavainen, kun lähtee ostamaan joulukuusta. Iso muovikuusi on suhteellisen hinnakas, joten tätä vaihtoehtoa kannattaa etsiä ensiksi esimerkiksi kirpputoreilta. Muovikuusi on kuitenkin kätevä ostos, jos suunnitteilla on viettää edullista joulua vuodesta toiseen. Tämä saattaa alle 100 euron kokonaisbudjetilla olla haastava tehtävä.

Jätä kaupanhyllylle

Säästäväisellä linjalla kannattaa esimerkiksi virvoitusjuomat, konvehdit sekä alkoholijuomat jättää suosiolla kaupanhyllyyn. Kannattaa myös pohtia ovatko joulukukat todella aivan tarpeelliset. Kukat ovat suhteellisen edullisia ostoksia, mutta pienistä ostoksista kertyy nopeasti suuri lasku.

Keskiarvohinnasto:

Joulukukat

Joulutähti noin 1,95-12,95 €

Hyasintti 1,75 €

Kanervat 3.50-5,50 €

Jouluruoat

Laatikot 2,25-2,99 €

Rosolli 2,30-7,90 €

Puuroriisi 1kg 1,27-1,89 €

Graavilohifilee 1kg n.12,90-20,90 €

Lipeäkala 1kg 7,40 €

Herkut

Torttutaikina 1kg 1,79-2,09 €

Luumumarmeladi 3dl 0,70-1,19 €

Piparitaikina 0,5 kg 1,79-2,59 €

Konvehti 0,3-0,5kg 3,65-9,55 €

Sokerikuorrute 1,85 €

Juomat

Glögi 1l 0,85-2,29 €

Limonadi 1,5dl 1,29-2,85 €

Viinit 6,55-340,10 €

Koristeet

Muovikuusi 45cm-300cm 14,95-239,50 €

Kuusi 180-240cm 15-80 €

Jouluvalot 9,95-32,95 €

Joulukoristeet 1,25-6,75 €

Lämpökynttilät 2,25 €

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja