Eineksiä ei kammoksuta – nämä tuotteet suomalaiset ostavat joulupöytään valmiina

Jouluruoka 2
Kuvituskuva. Shutterstock

Vaikka joulua pidetään itsetehtyjen herkkujen juhlana, ostavat monet juhlapöytään ruokia valmiina.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan suomalaiset eivät epäröi tarttua jouluna valmistuotteisiin. Esimerkiksi joululaatikoita ostetaan usein valmiina – sen sijaan, että ne ostettaisiin itse.

TIESITKÖ? Suomalaiset kuluttajat hankkivat valmiina joulupöytiinsä mieluiten leipää tai limppua. Myös sinappi on yksi joulun ehdottomista suosikkituotteista. Lisäksi valmiit joululaatikot ja savustetut kalat ovat Suomessa joulun aikaan erityisen suosittuja.

– Suomalaiset turvautuvat joulupöydän hankinnoissaan kotimaisiin valmistuotteisiin, joiden valmistaminen omassa keittiössä vaatisi liikaa vaivaa. Joulupöydässä suomalaisuusaste on erittäin korkea, sillä joulun herkut ovat perinteisesti suomalaisia klassikkoita, Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila kertoo.

Valmiit joululaatikot maistuvat suomalaisille

Niin lapsiperheet kuin vanhuksetkin kertoivat tutkimuksessa ostavansa valmiina perinteisiä jouluruokia. Kampanjatutkimuksen mukaan 41 prosenttia vastaajista ostaa lämmin- ja kylmäsavustettua kalaa sekä joululaatikkoja valmisruokina joulupöytiinsä.

– Joulu on erilaisten laatikoiden ja salaattien, kuten rosollin, sienisalaatin ja majoneesisalaattien sesonkiaikaa. Suosituimpia ovat perinteiset porkkana-, lanttu-, peruna- ja maksalaatikot. Lisäksi yhä useamman joulupöydästä löytyy myös uusia tulokkaita; bataatti- ja makaronilaatikkoa, Keskon päivittäistavarakaupan tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson kertoo.

Myös hedelmä- ja vihannesosastolla myytävät valmiit porkkana-, lanttu- ja bataattisoseet kasvattavat suosiotaan Suomessa joka vuosi. Valmiit soseet ovat vieneet osuutta kokonaisilta juureksilta valmislaatikoiden sijaan. Useiden ruokakauppojen valikoimiin tulee joulun ajaksi myös isompia pakkauskokoja. 

Joulukalat ovat suomalaiset herkkua

Erilaisten kalaruokien ja laatikoiden suosio on huomattavaa varsinkin Etelä-Suomessa, ja lähes poikkeuksetta tuotteet ovat suomalaisia. Esimerkiksi 51 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista suomalaisista ilmoitti hankkivansa joulupöytään lämmin- tai kylmäsavustettua kalaa, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa vastaava osuus oli vain 36 prosenttia.

– Tässä mielessä myös sijainti saattaa vaikuttaa oleellisesti siihen, millainen joulupöydän kattaus on, Mantila toteaa.

Mitä ruokaa ostaa valmiina joulupöytään? Näin suomalaiset vastasivat:

Leipä / limppu (61 prosenttia)

Sinappi (58 prosenttia)

Lämmin- kylmäsavustettu kala (41 prosenttia)

Laatikot (41 prosenttia)

Sillit / silakat (31 prosenttia)

Graavikala (28 prosenttia)

Rosolli (27 prosenttia)

Maksapatee (14 prosenttia)

Salaatit (12 prosenttia)

Kinkku (11 prosenttia)

Kalkkuna (4 prosenttia)

Joku muu (1 prosenttia)

Ei mitään (12%)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin lokakuussa ja siihen vastasi 1107 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja