Ahdistaako deittailu? Saatat tarvita terapiaa

Tuntuuko uuden suhteen aloittaminen pelottavalta? Ahdistaako? Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, onko deittailuahdistus uuden kumppanin kanssa normaalia, vai viestiikö se vakavammista ongelmista.

Suhteen aloitus uuden kumppanin kanssa on haastavaa ja jännittävää. Miten tunnistaa oikeanlainen kumppani? Kannattaako suhdetta jatkaa, jos omat ajatukset ovat ristiriidassa tunteiden kanssa?

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kehottaa kuuntelemaan tunteita ja antamaan niiden johdattaa elämässä eteenpäin.

– Yleensä tunne on paras tienviitta. Jos oma tunne sanoo että ahdistaa, niin sitä tunnetta kannattaa kuunnella, neuvoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen

Tunteet ovat suojamekanismi, jotka on tarkoitettu henkilön suojaamiseen. Niitä on tärkeä kuunnella, mutta Vaarasen mukaan nykyihminen tarkastelee itseään ja tunteitaan kuitenkin turhan vähän. Tunteita työnnetään sivuun ollakseen mahdollisimman rationaalisia ja tehokkaita. Silti niitä ei voi ohittaa.

– Kaikenlainen pysähtyminen, malttaminen ja yksinäisyyden hyväksyminen siivittävät ihmistä lähemmäs omia tunteitaan. Ne löytyvät kaikista ihmisistä, kun vain kuuntelee.

Jos ihminen silti päätyy suojaamaan itseään oikealta tuntuvalta henkilöltä, on kyseessä tärkeä yksilöterapeuttinen kysymys.

– Ihmisellä voi olla sitoutumiskammo, joka viittaa siihen, että hänellä on välttelevä suhtautuminen kaikkeen läheisyyteen. Tämä voi olla lapsuudessa opittua ja sitä olisi hyvä käsitellä terapiassa, muistuttaa Vaaranen.

Välttelevän suhtautumisen käsitteleminen psykoterapiassa on tärkeää.

– Parisuhteet merkitsevät läheisyyttä ja yhteisössä elämistä. Kun parisuhteelle antaa paljon, se antaa hyvin paljon takaisinkin.

Vaarasen mukaan juuri tällä hetkellä ongelmallista sitoutumisessa ja sen haasteissa ovat monen sinkun perhetaustat.

– Hyvin monet tällä hetkellä kumppania etsivät ovat itse avioeroperheistä. Se ei ole tuomio, mutta saattaa vaikuttaa perusluottamukseen. Asiaa kannattaa selvittää.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja