"Aggressiivinen", "värikäs ja radikaali", "ei uskottava" – Suomalaismepit arvioivat Le Peniä ja Kansallista rintamaa

Joukko Suomen eurokansanedustajia kerääntyi tänään Kesärantaan puimaan Ranskan vaalien vaikutuksia. Ranskan vaaleissa nähtiin pelkoja Brexit-dominoreaktiosta, mutta vaikutusta myös pidettiin luultua pienempänä.  Useimmat mepeistä toivoivat Emmanuel Macronin voittoa, mutta Jussi Halla-aho antoi tukensa Le Penille.

Sipilä keskusteli tänään Ranskan tilanteesta Kesärannassa suomalaismeppien kanssa. Sipilä näki populismin keskeisenä syynä talouden ja kilpailukyvyn puutteet. 

– Minusta täällä on taustalla se että Ranskassa se uudistaminen on kohtuullisen vaikeaa ehkä vaikeampaa kuin täällä Suomessa ja kun maa on uudistamatta se syyllinen löytyy EU:sta, arvioi pääministeri Juha Sipilä (Kesk.).

– Meidän pitää pystyä huolehtimaan uusiutumisesta omassa maassamme, pitää huoli niistä asioista, jotka ovat meidän omissa käsissämme eikä syyttää niistä EU:ta. Se on vähän liian helppoa, Sipilä jatkoi. 

– Meidän pitää aidosti lähteä hakemaan ratkaisua kilpailukyvyn parantamisesta. Suomessa siihen on keskitytty ja olemme saaneet tuloksia aikaiseksi. EU:ssakin voimme yhdessä tehdä sille enemmän nimenomaan sisämarkkinoita kehittämällä, Sipilä totesi.

Mepit erimielisiä vaalien vaikutuksista

Kesärannassa kokoontuneet europarlamentaarikot olivat erimielisiä siitä, ovatko Ranskan vaalit EU:lle suurikin kohtalonkysymys. 

– Kyllä ne ovat, koska jos Ranskassa aletaan nyt vakavasti keskustella siitä onko Ranska mukana EU:ssa vai ei, niin silloin tämä Brexitin esimerkki onkin dominoefekti, joka vie EU:ta paljon mahdollisuuksia rakentaa yhteistä tulevaisuutta, arvioi Heidi Hautala (Vihr.). Hautala toivoi Emmanuel Macronin voittoa, kuten useimmat muutkin.

– En usko että Ranska eroaa EU:sta, se on monen lukon takana. En usko että Marine Le Pen voittaa - mutta vaikka hän voittaisikin, en usko että hän saa tahtoaan tässä asiassa läpi, totesi puolestaan Anneli Jäätteenmäki (Kesk.).

Sekä Hautala että Jäätteenmäki suhtautuivat Le Peniin negatiivisesti.

– Minusta Le Pen ei ole uskottava, ja hän on turvautunut likaisiin temppuihin loppusuoralla. Hän kuitenkin selvästi soittaa sellaisia säveliä jotka lohduttavat niitä ranskalaisia jotka kokevat jääneensä syrjään globalisaation ja kehityksen hyvistä puolista, Hautala kuvailee.

– Hän oli vaaliväittelyssä varsin aggressiivinen. Jotenkin kaipaisin että nämä vaalikeskustelutkin olisivat sivistyneitä ja puhuttaisiin argumentein eikä syytellen. Hänhän ei myöskään kaikissa asioissa puhunut tosiasioiden pohjalta. Tällainen vie kyllä politiikan uskottavuutta, Jäätteenmäki kritisoi.

"Tietenkin toivon että Le Pen voittaa"

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho puolestaan toivoi Le Penin voittavan.


– Jos täytyy valinta tehdä näiden kahden väliltä, niin tietenkin toivon että Le Pen voittaa. Macron edustaa eurooppalaisessa ajattelussa hyvin federalistista linjaa, johon en millään voi yhtyä, Halla-aho totesi.

– Kansallinen rintama on hyvin värikäs ja radikaali puolue mutta jos ajatellaan suurta kuvaa ja strategisia tavoitteita niin Kansallisen rintaman tavoitteissa on asioita joihin voin yhtyä, Halla-aho jatkaa.

Halla-aho on aiemmin kuvaillut Kansallisen rintaman linjaa omaan linjaansa verrattuna liian vasemmistolaiseksi ja tämän maahanmuuttolinjaa "epärealistisemmaksi". 

Hän kuitenkin arveli, että vaaleilla ei ole lopulta kovin valtavaa merkitystä EU:lle. 

– Näillä on enemmän symbolista merkitystä kuin käytännön poliittista merkitystä. Toki sitä käytännön poliittistakin merkitystä on - presidentillä on paljon toimeenpanovaltaa - mutta lainsäädäntövalta kuuluu Ranskassakin parlamentille.

Lue myös:

    Uusimmat