Ratkaisevatko eläkkeet Ranskan presidentinvaalit? Ex-meppi arvaa Le Penin peliliikkeen – "Sehän on vastuuton lupaus"

Istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen ovat jatkamassa toiselle kierrokselle Ranskan presidentinvaaleissa 4:36

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen varmistivat sunnuntain vaaleissa paikkansa Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Le Pen ja Macron olivat vastakkain toisella kierroksella myös vuonna 2017, jolloin Le Pen hävisi Macronille prosentein 34–66. 

Maailmanpoliittinen tilanne on nyt hyvin eri kuin viisi vuotta sitten: Euroopassa riehuu sota, elinkustannukset nousevat ja koronaviruspandemia ei ole täysin ohi. 

Kysyimme Etelä-Ranskassa asuvalta entiseltä kokoomukselaiselta europarlamentaarikolta Ari Vataselta, missä tunnelmissa toiselle kierrokselle lähdetään ja voiko Le Penillä olla tällä kertaa suurempi mahdollisuus voittaa Macron.

"Uskon, että Macron voittaa"

Vatasen mukaan tilanne on näissä vaaleissa ilmiselvästi tiukempi. 

– Mutta uskon, että Macron voittaa silti. Koska ajatus siitä, että Le Pen olisi Euroopan johtavan maan presidentti, on kauhistuttava. Kun tiedämme hänen eurooppavastaisuutensa, populisminsa, protektionisminsa ja EU-vastaisuutensa, Vatanen sanoo.

Hänen mukaansa tällä kertaa tilanne on myös sinänsä erilainen, sillä viime vaaleissa oli kaksi vaaliohjelmaa vastakkain. 

– Nyt on Le Penin ohjelma vastaan Macronin tilinpäätös viideltä vuodelta. Tämä on se tilanne. Talouspolitiikassa voidaan sanoa, että Macron on pääsääntöisesti varsin hyvä. Kuitenkin samaan aikaan on pitänyt pitää huolta koronasta ja sinnehän on pantu erittäin paljon rahaa. Siitä on lasku tulossa, Vatanen muistuttaa.

– Vasemmistolaisesti ajattelevat äänestävät Macronia vastaan hintojen noususta. Taas perinteisen oikeistolaisesti ajattelevat kärsivät siitä, että täällä on sellaista negatiivista siirtolaisuutta. Niin ihmiset sen kokevat. Vaikka he olisivat siirtolaisuuden kannalla, he kokevat, että se ei ole positiivista, että ihmiset tulevat tänne hyötymään, kun heidän itse pitää nousta alle 2000 euron palkalla ylös. Macronia vastaan on ihmisiä oikealta ja vasemmalta. Tämä tilanne on hyvin sirpaleinen.

"Tämä puree ihmisiin valitettavasti"

Vatasen mukaan Ranskassa ihmisiä kiinnostaa Le Penin läheinen yhteys Venäjälle ja presidentti Vladimir Putiniin, mutta sinänsä se ei häneen ole paljoa vaikuttanut. 

– Ihmiset kauhistelevat sitä tilannetta, mutta nähtävästi Le Pen näyttäytyy ainoana vaihtoehtona monelle ihmiselle – joko jättää äänestämättä tai menee äänestämään häntä, kun haluaa valittaa, että ei ole tyytyväinen. Ei se Putin-yhteys häneen paljoa vaikuttanut.

Toinen kierros vaaleissa käydään vajaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina. Vatanen odottaa Le Penin onnistuvan paremmin nyt vaalitenteissä, sillä viisi vuotta hän epäonnistui niissä. 

– Nyt tähän tulevaan tenttiin hän on varmasti varautunut paljon paremmin. Kyllä sinä iltana tulee varmasti olemaan paljon katsojia.

Vatanen kertoo, että eläkeuudistus on yksi vaalien isoimmista asioista. Hän arvioi, että Le Pen ehdottaa työajan lyhentämistä ja samaan aikaan eläkkeiden nostamista. 

– Sehän on vastuuton lupaus, että 2+2=5, mutta tämä kyllä puree ihmisiin valitettavasti. Macron ihan alussa pudotti eläkkeitä, ja sai eläkeläiset siitä vastaansa. Kaikki talousihmiset sanovat, että se oli tässä kokonaisuudessa tarpeellinen työ, mutta ei sillä ääniä saa, Vatanen kiteyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat