Mainos

Laivayhtiö Saksasta tulevista paperittomista: Paperit heitetään pois – laivaan ei pääse ilman passia

Saksasta laivalla Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden joukossa tuli tänään myös perheitä Irakista. Bagdadista pari viikkoa sitten matkaan lähteneen viisihenkisen perheen isän henkeä oli uhattu, joten perhe oli jo pitkään elänyt paossa maan alla.

– Tulimme Suomeen, koska olimme kuulleet, että täällä on hyvät oltavat ja ihmiset ovat ystävällisiä. Asiaan vaikutti myös se, että tiesimme, että suomalaiset suhtautuvat myötämielisesti ulkomaalaisiin, kertoo perheen isä.

– Matka oli pelottava ja pelkäsin lasten puolesta. Jouduimme lähtemään Irakista koska, mieheni henkeä uhattiin ja olemme joutuneet elämään paossa sen takia, kertoo perheen äiti maahantulon syistä.

Perheen matka-asiakirjat ovat kunnossa.

Turvapaikanhakijoita nyt Helsinkiin

Rajavartiolaitoksen mukaan turvapaikanhakijoiden virta on kääntynyt Torniosta Helsinkiin, koska Ruotsi tiukensi rajavalvontaa.

– Tornioon saapuu hiljaisina päivinä yksittäisiä hakijoita ja vilkkaimpina korkeintaan parikymmentä, kun Vuosaaren satamaan tulee jokaisella Saksan laivalla jopa 20-30 hakijaa. Voidaan sanoa, että turvapaikanhakijoiden virta on kääntynyt, toteaa kapteeni Jouni Lahtinen Rajavartiolaitoksesta.

Polisiin mukaan turvapaikanhakijoita on marraskuun jälkeen tullut jo 700 ja määrien odotetaan kasvavan entisestään Tanskan kiristettyä rajavalvontaa.

Saksasta Suomeen liikennöivän Finnlinesin matkustaja-rahtialus tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa ja ilmoittaa viranomaisille matkustajaluettelon.

Turvapaikanhakijat ovat matkassa jalkaisin ja heillä on mukanaan tavallisesti vain pieni reppu.

Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos ovat heitä vastassa. Laivasta turvapaikanhakijat tuodaan viranomaisten kyydissä terminaaliin, jossa heidän laittoman maahantulon syy selvitetään.

Poliisit selvittivät turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden papereista jo terminaalissa. Parinkymmenen hakijat papereiden käsittely ja alustava haastattelu vei pari tuntia.

Joukossa "paperittomia"

Rajavartiolaitoksen mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on jonkin verran myös paperittomia.

Finnlinesin mukaan laivaan ei pääse ilman voimassa olevaa passia tai kuvallista henkilöpaperia. 

– Asia oli siten, että nämä viisi henkilöä tulivat väärennetyillä passeilla ja olivat heittäneet ne pois. Meillä ei ole ammattitaitoa arvioida passiväärennöksiä ellei se ole todella silmiinpistävä. Toimitamme matkustajaluettelon viranomaisille tarkistettavaksi, kerrotaan Finnlinesiltä.

Tällä kertaa irakilaisella nuorella miehellä Muhamedilla ei ollut esittää Suomen viranomaisille Helsingin päässä henkilöpapereita.

– Olen ollut vuoden Hollannissa. Siellä minulta kyseltiin puuttuvia papereita ja tietoja perheestäni. Soitin sitten perheelleni Suomeen ja he sanoivat, että täällä on hyvä olla, perustelee maahantuloaan Muhammed.

Terminaalista turvapaikanhakijat viedään tilausbussilla Pasilaan rekisteröitäväksi. Pääkaupunkiseudun vastaanottokeskukset ovat jo täyttyneet turvapaikanhakijoista, joten heidät siirrettään odottamaan varsinaista puhuttelua muualle sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.