Afrikan Unioni uhkaa torpata Euroopan kaavailemien maihinnousukeskusten rakentamisen – "Suunnitelman kautta syntyisivät modernit orjamarkkinat"

Brittilehdelle vuodetun asiakirjan mukaan Afrikan Unionin valtiot vastustavat EU:n suunnitelmia yhtenä rintamana. Maihinnousupisteiden ja siirtolaiskeskusten Välimeren molemmin puolin pelätään rikkovan ihmisoikeuksia.

Afrikan Unionin (AU) jäsenvaltiot kaavailevat torppaavansa Euroopan Unionin suunnitelman siirtolaisten "maihinnousukeskusten" ja siirtolaiskeskusten perustamisesta. Asia käy ilmi brittilehti Guardianille vuodetuista asiakirjoista. 

Afrikan Unioni vetoaa keskusten olevan kansainvälisen lain vastaisia, ja pelkää keskusten olevan kiertoilmaus pidätyskeskuksille. 

Vuodetussa asiakirjassa kaikki 55 AU:n jäsenvaltiota vetoavat Afrikan rannikkovaltioihin, etteivät ne tekisi kahdenvälistä yhteistyötä EU:n kanssa keskusten perustamiseen liitttyen. AU on huolissaan siitä, että EU neuvottelee valtioiden kanssa käymättä keskusteluja unionin kanssa. Näin ollen yksittäiset valtiot saattaisivat tarttua tilaisuuteen, mikäli Europpasta vastineeksi tarjotaan esimerkiksi rahallista tukea. 

Euroopan Unioni päätti Pohjois-Afrikan rannikkovaltioihin perustettavista siirtolaiskeskuksista kesällä 2018. Vastaavasti Euroopan puolelle valikoituihin paikkoihin perustettaisiin valvottuja "maihinnousupisteitä." Tavoitteena on vähentää siirtolaisten vaarallisia matkoja Välimeren yli Eurooppaa kohti. Samalla EU haluaa siirtää turvapakkaprosessin käsittelyn Afrikan puolelle, mikä EU:n mukaan helpottaa turvapaikkaa tarvitsevien siirtolaisten erottamista elintasopakolaisista ja hillitsee ihmissalakuljetusta. 

"Kun EU haluaa jotain, se yleensä saa sen"

Suunnitelma pakolaisavun ulkoistamisesta on herättänyt alusta alkaen vastustusta Afrikan valtioissa. Myös Euroopassa suunnitelma on saanut osakseen epäilystä.

– Se näyttää hyvältä paperilla, mutta voiko Euroopan ulkopuolisia maita houkutella käytännössä katsoen Euroopan vasallivaltioiksi? kysyi Brysselin siirtolaisuusinstituutin johtaja Elizabeth Collett ja arveli alusta alkaen EU:n aikeiden vesittyvän.

Collettin mukaan on myös ongelmallista, miten Afrikan puolella olevien siirtolaiskeskusten oloja voitaisiin valvoa ja ylläpitää EU:n standardien mukaan. Pelkona on, että Afrikan puolella ylläpidetyissä keskuksissa siirtolaisten ihmisoikeudet eivät toteudu.

Euroopalla on jo vastaava sopimus Libyan kanssa. Tällä hetkellä Libyassa odottavista noin 800 000 siirtolaisesta noin 20 000:n on arvioitu olevan tällä hetkellä valtion pidätyskeskuksissa. YK:n raporttien mukaan olot keskuksissa ovat kurjat ja ihmisoikeusloukkauksia on raportoitu runsaasti.

Esimerkiksi Marokko on jo ilmoittanut kieltäytyvänsä Euroopan Unionin ehdotuksesta. Nyt Afrikan Unioni pyrkii vastustamaan yhtenä rintamana, koska jäsenvaltiot pelkäävät yksittäisten valtioiden suostuvan Euroopan toiveisiin.

– Kun EU haluaa jotain, se yleensä saa sen. Afrikan maat ovat huolissaan, että suunnitelman kautta synnytyvät modernit orjamarkkinat, joiden kautta "parhaiden" afrikkalaisten sallitaan tulla Eurooppaan, ja loput käännytetään takaisin, nimettömänä pysyttelevä Afrikan Unionin virkamies kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat