Afrikan rokotevaje voi lisätä tappavien koronavarianttien riskiä, varoitti WHO – miksi Suomessa pohditaan jo kolmatta piikkiä, kun toisaalla ei ole saatu ensimmäistäkään?

3:19
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja kertoi MTV Uutiset Livelle näkemyksensä siitä, onko kolmannen rokotekierroksen pohtiminen eettisesti oikein, kun samaan aikaan Afrikassa on suurta pulaa rokotteista.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että Afrikan rokotevaje voi lisätä uusien ja tappavien koronavarianttien riskiä.

WHO:n mukaan Afrikassa kärsitään tänä vuonna jopa 470 miljoonan rokoteannoksen vajeesta, sillä Covax-rokoteohjelma on leikannut suunniteltuja rokotetoimituksia. WHO:n mukaan vain alle 20 prosenttia Afrikan väestöstä tulee nykyisellä tahdilla rokotetuksi vuoden loppuun mennessä, kun tavoite on 40 prosenttia.

Samaan aikaan Suomessa on jo valmistauduttu rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat kolmannen kerran. Näin kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru Ylelle.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kommentoi MTV Uutiset Livelle, miksi rokotteet eivät Afrikassa riitä, ja kuinka eettisenä ratkaisuna voidaan pitää sitä, että länsimaissa ihmisiä rokotetaan mahdollisesti jo pian kolmatta kertaa, kun Afrikassa osa väestöstä ei ole saanut ensimmäistäkään rokotetta.

"Sinänsä ihan ymmärrettävää"

Rämetin silmissä syyt Afrikan rokotevajeelle ovat selkeät.

– Se on varmaan monessa muussakin asiassa niin, että maksukykyisimpiä asiakkaita palvellaan ensin. Se selittää sitä, että rokotekattavuus on kehittyvissä maassa heikoin. Koronarokotteet eivät varmaan ole ainoa esimerkki, missä samantapainen ilmiö on nähtävissä.

– Se on sinänsä ihan ymmärrettävää. Jos lentokoneessa happiosapaine tippuu, ensin otetaan happinaamari itselle ja sitten autetaan muita. Olisi epärealistista odottaa, että ensin olisi autettu muita ja sitten olisi mietitty, että riittäisikö tässä happea meillekin, Rämet muotoilee.

Onko sitten epäeettistä pohtia Suomessa kolmatta rokotuskierrosta, kun toisaalla rokotteista on pulaa? Mika Rämet ei näe syytä vastakkainasettelulle.

– On hyvin hankala nähdä, että meidän immuunipuutteisten kolmas annos olisi pois Afrikan maiden ja Aasian rokotteista.

– Yhtä lailla on varmasti oikein, että meidän immuunipuutteisilla, jotka ovat kahdenkin rokotuksen jälkeen isossa riskissä, on oikeus saada rokote. Mutta yhtä lailla on ensimmäisiä annoksia tärkeä saada kaikkiin maihin ja tämä koskee myös Suomea.

Rämet muistuttaa, että myös Suomessa on suuri määrä ihmisiä, jotka eivät ole ottaneet ensimmäistä rokotetta.

Katso Rämetin koko haastattelu ja täydet perustelut artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja