WHO on vedonnut länsimaihin, ettei kolmatta rokotekierrosta aloiteta vielä – Krista Kiuru Ylellä: "Tarvitsemme näitä rokotteita omalle kansalle"

2:11
Video: Tällainen on uusi koronan testausstrategia.

Suomi on varustautunut rokottamaan koronaa vastaan kaikki yli 12-vuotiaat kolme kertaa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo Ylelle.

Päätöstä kaikkia koskevasta kolmannesta rokotekerrasta ei ole vielä tehty. Ylen mukaan Suomi on kuitenkin tehnyt rokotteista hankintasopimukset.

– Suomi on tehnyt rokotteista hankintasopimukset, joilla turvataan se, että jos tehosteannoksia tarvitaan, rokotteet riittävät, Kiuru vastaa Ylelle sähköpostitse.

Eilen HUS tiedotti aloittavansa kolmannen rokotekierroksen erästä, joka on vanhenemassa. Rokotettaviin kuuluu immuunipuutteisia sekä sote-henkilöstöä.

HUSin tiedotteen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi, että kolmas rokotekierros  voidaan aloittaa koko maassa immuunipuutteesta kärsivien kohdalla.

Kiuru sanoi Ylen Ykkösaamussa, että kolmansien rokotusten antaminen riippuu asiantuntijatiedosta. 

Maailman terveysjärjestö WHO on useita kertoja painottanut, ettei rokotusten kolmatta kierrosta pitäisi aloittaa länsimaissa ennen kuin rokotteita on saatu köyhiin maihin. 

Kiurun mukaan Suomi on tarjonnut Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteita Covax-ohjelmaan. Sen sijaan Pfizerin ja Modernan rokotteita tarvitaan Suomessa, Kiuru sanoo. 

– Tarvitsemme näitä rokotteita omalle kansalle. Minun tehtäväni on huolehtia Suomen kansasta, enkä voisi missään tapauksessa esittää, että jättäisimme kolmansia rokotteita väliin, jos asiantuntijatieto antaa meille ymmärryksen, että niitä tarvitaan.

– Suomi ei voi lähteä siihen, että laitamme muiden maiden kansalaiset omien kansalaistemme edelle. Nyt on kyse terveydestä ja jokaisella on perustuslaillinen oikeus siihen, että terveyttä suojellaan, Kiuru sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja