Mainos

Lentäjät raportoivat Boeingin turmakonemallin ongelmista jo viime syksyn onnettomuuden jälkeen

4:44
Video: Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo Boeingin turmakoneesta.

Ainakin neljä yhdysvaltalaista lentäjää raportoi Boeingin turmakonemallin ongelmista edellisen onnettomuuden jälkeen viime vuoden lopulla. Uutistoimisto AFP kertoo asiasta käytyään läpi Yhdysvaltain ilmailuviraston ylläpitämän vapaaehtoisen tietokannan dokumentteja.

Kaikki nimettömänä jätetyt valitukset koskivat ongelmaa, jossa koneen nokka kallistui yllättäen alaspäin pian nousun jälkeen. Kahdessa tapauksessa lentäjät kytkivät automaattiohjauksen pois päältä ja saivat näin korjattua koneen kurssia.

Boeingin 737 Max -konetyyppi on määrätty laajaan käyttökieltoon Etiopiassa viikonloppuna sattuneen tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen. Sama konemalli putosi myös Indonesiassa viime lokakuussa. Kumpikin maahansyöksy tapahtui pian nousun jälkeen.

Indonesialaisen Lion Airin onnettomuuden jälkeen huomio kohdistui konemallin sakkauksenestojärjestelmään, joka pyrkii korjaamaan automaattisesti koneen kurssia. Turman tutkinnassa ilmeni, että lentäjillä oli vaikeuksia koneen hallinnassa, koska automaattinen järjestelmä painoi koneen nokkaa alas nousun jälkeen.

Muun muassa yhdysvaltalaisten lentäjien etujärjestö arvosteli turman jälkeen Boeingia siitä, ettei se ollut tiedottanut lentäjille uuden järjestelmän toiminnasta eikä siihen liittyvistä riskeistä.

Boeing päätyi itse suosittamaan konemallin lentokieltoa

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto FAA kertoi tällä viikolla, että se on määrännyt Boeingin päivittämään lentojensa ohjelmistoja ja kouluttamaan henkilökuntaa.

Boeing päätyi itse eilen suosittamaan, ettei 737 Max -koneilla lennettäisi. Yhtiö kuvasi ratkaisua varotoimeksi ja kertoi päätyneensä siihen keskusteltuaan eri maiden ilmailuviranomaisten kanssa.

Boeing kertoi ratkaisusta samoihin aikoihin kun myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopulta ilmoitti, että maa kieltää 737 Max 8 ja Max 9 -mallien lentämisen alueellaan. Aiemmin lukuisat muut maat ja Euroopan unioni olivat jo ilmoittaneet lentokielloista.

Ethiopian Airlinesin mukaan sen turmakoneen lentäjä raportoi ongelmista koneen hallinnassa heti nousun jälkeen ja pyysi lupaa palata takaisin pääkaupunki Addis Abeban kentälle. Kone syöksyi maahan vain hieman myöhemmin, ja kaikki 157 ihmistä kuolivat. Lentoyhtiön mukaan koneen 29-vuotiaalla kapteenilla oli takanaan reilut 8 000 lentotuntia.

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto tähdentää, että Etiopian lento-onnettomuuden tutkinta on kesken, eikä myöskään Indonesian onnettomuuden lopullista syytä ole julistettu. Etiopian turmakoneen mustat laatikot lähetetään tutkittavaksi Ranskaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja