Etiopian turmakone putosi, vaikka pilotit noudattivat Boeingin hätäohjeita: Lintu tai esine vaurioitti sensorin – turmatutkinnan alustavat tulokset julki

Ethiopian Airlinesin turmakoneen pilotit toimivat ohjeiden mukaisesti lennon ajan, mutta eivät saaneet konetta hallintaansa, kertovat Etiopian viranomaiset.

Viranomaiset ovat julkistaneet turmatutkinnan alustavat tulokset. Viranomaisten mukaan koneessa ei ilmennyt teknisiä vikoja ennen sen lähtöä.

Uutiskanava ABC:n lähteiden mukaan turmakoneen sensori olisi vaurioitunut ylösnousussa linnun tai ulkoisen esineen takia.

Tämä tuotti ABC:n mukaan virheellistä dataa, mikä aktivoi koneen sakkauksenestojärjestelmän. Tämä alkoi viedä konetta alas ja johti lopulta sen putoamiseen. Lentäjät noudattivat Boeingin ohjeistusta saadakseen koneen hallintaansa, mutta se ei auttanut koneen vakauttamisessa.

Ethiopian Airlinesin Boeing 737 Max -kone putosi viime kuussa Etiopiassa pian nousun jälkeen, ja kaikki koneessa olleet 157 ihmistä kuolivat.

Yhdysvaltalaisen Boeingin konemallin turvajärjestelmissä on epäilty olevan vikaa, sillä saman mallin kone on pudonnut lyhyen ajan sisällä sekä Indonesiassa että Etiopiassa. Indonesiassa lokakuussa samalle konetyypille tapahtuneessa onnettomuudessa lentäjät yrittivät toistuvasti saada koneen nokkaa ylös.

Etiopian viranomaisten mukaan Boeingin tulisi arvioida konemallin teknistä järjestelmää. Boeing on luvannut toimittaa viranomaisille esityksen korjaustoimista lähiviikkoina.

Kone lentokiellossa

Turmakonemalli määrättiin turmien jälkeen laajaan lentokieltoon. Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen vaatii Boeingilta lisätoimia ennen kuin lentokielto voidaan kumota.

Tilanne on vaikuttanut lentokonevalmistaja Boeingin yritystoimintaan ja maineeseen negatiivisesti. 

 Uutistä päivitetty 11.43.

Lue myös:

    Uusimmat