Afganistanista viimeisten suomalaissotilaiden joukossa lähtenyt Joni tietää maan realiteetit: "Aina mahdollisuus, että oli väärässä paikassa väärään aikaan"

Joni Lindeman on toiminut rauhanturvaajana Afganistanissa – tällaiset olosuhteet alueella vallitsee 4:44
Katso video: Joni Lindeman on toiminut rauhanturvaajana Afganistanissa – tällaiset olosuhteet alueella vallitsevat.

Everstiluutnantti evp Joni Lindeman työskenteli armeijan leivissä Afganistanissa kahteen otteeseen. Ensimmäinen kerta oli vuosina 2011–2012, jolloin hän oli maassa kymmenen kuukautta.

Toinen keikka Afganistanissa päättyi, kun Lindeman kotiutettiin kesäkuussa viimeisten suomalaissotilaiden joukossa. Reilun kahden kuukauden kuluttua Afganistanin presidentti pakeni Kabulista ja maa siirtyi Talebanin hallintaan.

– Afganistan muuttui 20 vuoden aikana hyvään suuntaan. Naisten ja tyttöjen mahdollisuudet koulutukseen parantuivat. Toki pitää muistaa, että on suuri ero, asuuko maalla vai kaupungissa. Vuoristokylässä ei ole sähköä tai vettä. Kaupungit olivat hyvinkin moderneja, Lindeman sanoo.

Viimeisen vuoden Lindeman oli Pohjois-Afganistanissa neuvonantajana paikalliselle armeijalle.

– Afgaanien kanssa toimiminen oli mielenkiintoista. He ovat yhteistyöhaluisia ja ystävällisiä, Lindeman kertoo.

– Neuvottiin, miten asioita voisi tehdä. He olivat kuitenkin tehneet sitä pitkään, ei pystytty ratkomaan kaikkia asioita. Emme me mitään sateentekijöitä olleet, Lindeman jatkaa.

"Liikkuminen oli rajoitettua"

Lindemanin mukaan Pohjois-Afganistanissa vallinnut turvallisuustilanne oli hänen jälkimmäisen palveluskertansa aikana hyvä. 

– Meitä vastaan ei Taleban tai kukaan muukaan toiminut. Viimeisen vuoden aikana ei ollut uhkaavia tilanteita. Siinä mielessä tehtävä saatiin toteutettua turvallisesti, hän toteaa.

– Aina oli toki mahdollisuus, että oli väärässä paikassa väärään aikaan, Lindeman muistuttaa.

Suomalaisia kuoli Afganistanin operaation aikana kaksi, kertoo Irakin ja Afganistanin sodissa kaatuneiden määrää seuraava iCasualties. Lisäksi useita suomalaisia loukkaantui.

Vaikka Taleban ja muut ryhmittyvät eivät Lindemanin aikana aiheuttaneetkaan uhkaavia tilanteita, niin maantiede ei armoa antanut.

– Talvella pakkasta ja lunta, kesällä äärettömän kuivaa ja kuumaa, Lindeman muistelee.

– Henkilökohtaisesti koin vaikeimmaksi sen, että liikkuminen oli rajoitettua. En päässyt liikkumaan niin kuin vielä 2011–2012, jolloin näin tavallisten afgaanien elämää.

"Maalaisjärki mukana"

Suomi on lähettämässä Kabulin lentokentälle sotilaita turvaamaan evakuointeja.

Lindemanin mukaan tehtävä on vaativa, mutta ei ammattisotilaille mitenkään mahdoton. Lentokentän tilanne on verrattain vakiintunut ja sitä turvaavat muun muassa Yhdysvaltain ja Turkin sotilaat.

– Ei se sotilaan näkökulmasta kuulosta mitenkään ihmeelliseltä. Sanoisin näin, että samaa tehtävää on tehty ennenkin. On suojattu kohteita, joukkoja ja ihmisiä. En näe siinä suurta eroa, Lindeman arvioi.

– Tehtävässä on tärkeää hyvä suunnittelu ja rauhallinen, maalaisjärjen mukana pitävä toteutus, Lindeman jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat