Afganistanin presidentti Ghani uusinee kautensa – ääntenlasku kestänyt jo lähes kolme kuukautta

Afganistanin istuva presidentti Ashraf Ghani näytti sunnuntaina varmistavan jatkokautensa maan johdossa.

Alustavien ääntenlaskennan tulosten mukaan Ghani voitti selvin luvuin vastaehdokkaansa, pääministeri Abdullah Abdullahin, joka kuitenkin ilmoitti oitis, ettei hyväksy tulosta.

Alustavien tulosten mukaan Ghani voitti vaalit 50,64 prosentin ääniosuudella. Jos tulos pitää, se riittää vaalien voittoon ilman toista kierrosta, sillä Abdullah sai äänistä 39,52 prosenttia.

Afganistanin presidentinvaalit pidettiin syyskuussa. Ääntenlasku on kestänyt jo lähes kolme kuukautta. Ehdokkaat voivat vielä valittaa tuloksesta ennen lopullisen tuloksen julkistamista, johon mennee vielä viikkoja.

Voitonriemuinen Ghani sanoi televisioidussa lausunnossaan, että tulos on voitto koko Afganistanille.

– Kansan arvoinen hallitus tullaan rakentamaan, hän ilmoitti.

Ghani on käynyt vastaehdokkaansa Abdullahin kanssa kitkerää valtataistelua jo vuodesta 2014. Tuolloin molemmat julistautuivat presidentinvaalien voittajiksi.

Uusi pattitilanne voi olla luvassa

Sunnuntaina näytti siltä, että riskinä on jälleen uusi pattitilanne, sillä Abdullahin vaalitoimisto ilmoitti haastavansa vaalituloksen. Abdullah pitää vaaleja vilpillisinä.

Vuoden 2014 pattitilanne ratkaistiin, kun Yhdysvaltain ex-ulkoministeri John Kerry puuttui tilanteeseen ja toimi välittäjänä miesten välisen yhteishallinnon muodostamisessa.

Brittilehti Guardianin mukaan Yhdysvallat ei ole enää halukas sekaantumaan miesten kiistelyihin. Molemmat ehdokkaat ovat myös ilmoittaneet, että he eivät halua muodostaa toista kertaa yhteishallintoa.

Afganistanin presidentinvaaleja varjostivat väkivaltaisuudet, epäilyt vaalivilpistä ja Yhdysvaltain kariutuneet rauhanneuvottelut Taleban-liikkeen kanssa.

Äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Ääniä laskettiin lopulta vain 1,8 miljoonaa, joka on pieni lukema Afganistanin 9,6 miljoonasta rekisteröidystä äänestäjästä.

Moni jäi kotiin ääriliike Talebanin väkivallan pelossa. Lisäksi moni äänestäjä on väsynyt Afganistanin erittäin vaikeaan tilanteeseen ja korruptoituneeseen poliittiseen järjestelmään. 

Lue myös:

    Uusimmat