Turkin presidentinvaalit: Toinen kierros todennäköinen – Erdoganin ääniosuus laskenut alle 50 prosentin

Recep Tayyip Erdogan on johtanut Turkkia 20 vuotta – näin hän on hallinnut maata 4:12
Recep Tayyip Erdogan on johtanut Turkkia 20 vuotta – näin hän on hallinnut maata.

Istuva presidentti päätti pitää perinteisen vaalien jälkeisen parvekepuheensa jo etukäteen. Sanoi puolueensa olevan selvässä johdossa varhain maanantaina.

Turkin istuvan presidentin Recep Tayyip Erdoganin osuus presidentinvaalien äänistä on laskenut alle 50 prosentin ääntenlaskennan edetessä, kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Ensimmäisellä kierroksella voittoon vaaditaan yli puolet äänistä. On siis todennäköistä, että vaalit etenevät toiselle kierrokselle, joka järjestetään tarvittaessa 28. toukokuuta.

Anadolun mukaan 69-vuotias Erdogan oli saamassa 49,4 prosenttia äänistä, kun laskettuna oli vähän päälle 96 prosenttia kaikista äänistä. Erdoganin pääkilpailijalle, opposition ehdokkaalle Kemal Kilicdaroglulle uutistoimisto povasi 44,9 prosentin äänisaalista.

Erdogan esiintyi varhain maanantaina kannattajiensa edessä Ankarassa ja väitti hänellä olevan selvä johtoasema, vaikkei lopullinen tulos olekaan vielä selvillä.

– Uskon vilpittömästi, että jatkamme ihmisten palvelemista seuraavan viiden vuoden aikana, hän sanoi suurien hurrausten saattelemana.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Erdogan on pitänyt puheen puolueensa keskustoimiston parvekkeelta jokaisten voittamiensa vaalien jälkeen. BBC:n mukaan hän mainitsikin puheessaan päättäneensä pitää perinteisen parvekepuheensa tällä kertaa etukäteen.

Turkin nykyjohdolla ja sen haastavalla oppositiolla on ollut ääntenlaskun edetessä eriävät näkemykset siitä, kuka kisaa johtaa. Oppositioleiri esittikin yön aikana oman näkemyksensä ääntenlaskennan tilanteesta.

– Olemme johdossa, 74-vuotias Kilicdaroglu sanoi Twitterissä.

Ääntenlaskenta hidastunut

BBC:n mukaan toinen kierros on todennäköisin lopputulos sunnuntaisissa vaaleissa, sillä monet jäljellä olevista äänistä tulee alueilta, joissa enemmistö kannattaa oppositiota. Lisäksi jäljellä ovat myös ne vaaliuurnat, joista Erdogan on vaatinut uudelleenlaskentaa.

Ääntenlaskenta on hidastunut huomattavasti sitä mukaa, kun todennäköisyys toisesta kierroksesta on kasvanut, kertoo BBC.

Opposition mukaan hidastelun taustalla on se, kuinka Erdoganin valtapuolue on toistuvasti vastustanut tuloksia, joissa oppositioehdokas on johdossa.

Istanbulin pormestarin Ekrem Imamoglun mukaan seitsemän miljoonaa ääntä on pidätetty ääntenlaskentaprosessista näiden vastustelujen vuoksi, kertoo BBC. Kaikkien näiden äänten sanotaan tulleen alueilta, joissa kannatetaan oppositiota. Imamoglu sanoo Erdoganin puolueen käyttäneen samaista taktiikkaa edellisten seitsemän tai kahdeksan vaalin yhteydessä.

Imamoglun mukaan opposition sisäisen ääntenlaskennan mukaan Kilicdaroglu olisi ollut saamassa 49 prosenttia äänistä ja Erdogan vain 45. Toiselta kierrokselta ei oltaisi silti välttymässä oppositionkaan laskujen mukaan.

Äänestysprosentti odotetusti korkea

Turkin sunnuntaisista vaaleista muodostui eräänlainen kansanäänestys siitä, jatkuuko presidentti Recep Tayyip Erdoganin yli kaksikymmenvuotinen valtakausi vai lähteekö muslimienemmistöinen maa nykyistä sekulaarisempaan eli maallisempaan suuntaan.

Tilanne presidentinvaalissa näytti etukäteen tasaväkiseltä, ja kansa lähtikin odotetusti liikkeelle sankoin joukoin. Opposition edustajien mukaan jotkin äänestysuurnat olivat täyttyneet jo iltapäivän puoliväliin mennessä, ja mediatietojen perusteella äänestysprosentti näytti olevan odotetusti korkea, lähellä 90:tä prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat