Afganistan äänesti väkivaltaisuuksien varjossa – "En pelkää, meidän pitää äänestää"

Afganistanin presidentinvaaleista oli lauantaina tulossa kahden miehen repivä kisa, jonka pelättiin repivän maata entisestään.

Tarinan kaksi päähenkilöä ovat istuva presidentti Ashraf Ghani ja tämän haastaja pääministeri Abdullah Abdullah, jonka kanssa hän kilpaili tittelistä myös vuonna 2014.

Molemmat julistautuivat tuolloin vaalien voittajaksi, mikä aiheutti kaunaa miesten välillä. Jotta pattitilanne saatiin aikoinaan ratkaistua, Yhdysvaltain ex-ulkoministeri John Kerryn oli toimittava välittäjänä miesten välisen yhteishalinnon muodostamisessa.

Brittilehti Guardianin mukaan Yhdysvallat ei ole enää halukas sekaantumaan miesten kiistelyihin. Molemmat ehdokkaat ovat myös ilmoittaneet, että he eivät ole halukkaita muodostamaan toista kertaa yhteishallintoa.

– Huono skeenario on kiistanalainen vaalitulos, jossa meillä ei olisi kansallisen tai kansainvälisen tason interventiota, joka toisi osapuolet sopimukseen, sanoi nimetön, korkeassa asemassa oleva afgaanilähde Guardianille.

Vaalien tuloksia odotetaan lokakuun puolivälissä. Jos yksikään ehdokkaista ei kerää yli puolta äänistä, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen välillä uusintakierros.

Vaaleja ei odotettu järjestettävän

Vaalipäivää varjostivat väkivaltaisuudet. Ainakin viisi ihmistä kuoli ja lähes 40 loukkaantui Etelä-Afganistanissa sijaitsevassa Kandaharin kaupungissa tapahtuneessa räjähdyksessä. Viranomaisten mukaan väkivaltaisuudet jäivät kuitenkin pelättyä pienemmiksi. Äärijärjestö Taleban uhkasi monilla iskuilla vaalipäivän aikana, mutta turvallisuusviranomaiset kertoivat torjuneensa osan hyökkäyksistä.

Äänestysaktiivisuus näytti jäävän lauantaina alhaiseksi etenkin naisten keskuudessa. Osasyynä tähän on äänestyspaikkojen turvallisuus.

Moni myös odotti etukäteen, että vaaleja siirrettäisiin. Syynä tähän olivat presidentti Donald Trumpin yritykset käydä rauhanneuvotteluita Taleban-liikkeen kanssa. Neuvottelut kariutuivat muutama viikko sitten, eikä uusia ole Trumpin mukaan luvassa.

Osa afganistanilaisista uskaltautui kaikesta huolimatta vaaliuurnille.

–  Tiedän, että uhkia turvallisuudelle on, mutta pommeista ja hyökkäyksistä on tullut osa meidän jokapäiväistä elämäämme. En pelkää. Meidän täytyy äänestää, jos haluamme tuoda muutoksia elämäämme, Mohiuddiniksi esittäytynyt mies kertoi. 

Lue myös:

    Uusimmat