Mainos

Adex 05 -harjoitus alkamassa

Varsinaiset lennot aloitetaan maanantaina Pirkkalasta ja Kauhavalta. Harjoitus hioo suomalaisten valmiutta osallistua kriisinhallintaoperaatioihin. Tampereella Adexia vastustettiin saunomalla.

Suomessa on alkamassa yksi Euroopan tämän vuoden suurimmista kansainvälisistä ilmapuolustusharjoituksista. Adex 05 -harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi, Ranska ja Hollanti. Mukana on noin 700 henkilöä ja 46 lentokonetta.

Harjoitukseen osallistuvat ulkomaalaiset on majoitettu Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohtaan, josta myös suurin osa koneista nousee ilmaan. Kauhavan tukikohdasta lähtee matkaan kymmenen Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjää ja neljä Hawkia.

Adex 05 kestää kaksi viikkoa. Ensimmäiset harjoituslennot lennetään maanantaina.

- Viikonvaihteen ohjelmassa on hyvin tarkka ohjeitten ja määräysten läpikäyminen. Lisäksi jokainen osallistuva joukko pyrkii hiomaan omat strategiansa, selvittää harjoitusta isännöivän Satakunnan lennoston komentaja, eversti Pekka Hiltunen.Ohjelmassa on myös tutustumisilta.

Harjoituksen järjestämisen taustalla on Suomen ilmavoimille asetettu tavoite kyetä osallistumaan Euroopan kriisinhallintaoperaatioihin vuodesta 2008 alkaen. Suomen tavoitteena on pystyä tarjoamaan valmiusjoukkoihin 200 miehen ja neljän Hornet F-18 -hävittäjän yksikkö.

Siviililennoille ei juuri haittaa

Eversti Hiltusen mukaan Adex 05 -harjoitus ei aiheuta haittaa siviili-ilmailulle. Harjoituslentojen ollessa käynnissä matkustajakoneet joutuvat kuitenkin kiertämään Pohjanmaan alueen.

- Siitä aiheutuvat viivästykset ovat minimaalisia, Hiltunen lupaa.

Pienkoneilmailua harjoitusalueella ei ole nimenomaisesti kielletty, mutta Hiltusen mukaan sitä kannattaa välttää. Adex 05 -harjoitukseen osallistuvat hävittäjät lentävät maanantaista lähtien lähinnä Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Selkämeren yllä.

Harjoituksen aiheuttama meluhaitta on ennakkoarvioiden mukaan samaa luokkaa kuin ilmavoimien isoissa kansallisissa lentoharjoituksissa syksyisin. Lentoaika on kello 9.30-18.30, yölentoja harjoitukseen ei kuulu.

Yleisö voi seurata harjoituksiin osallistuvien koneiden nousuja ja laskuja Pirkkalan lentoasemalla, missä tarkoitukseen on varattu myös infopiste.

- Toivomme, että ihmiset myös pysyvät siellä. Näin vältytään harhailevilta sieluilta, jotka saattavat vaarantaa turvallisuuden, sanoo Hiltunen.

Nato kouluttaa EU:n joukkoja

Suomen ilmavoimat osallistuvat vuosittain noin 4-5 kansainväliseen harjoitukseen. Ilmavoimien kansainvälisen toiminnan päällikkö, everstiluutnantti Janne Pauni luonnehtii Adex 05 -harjoituksen järjestämistä Suomessa hyvän tavan mukaiseksi vastavuoroisuudeksi.

- Harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden oppia ja verrata eri maiden ilmavoimien suoritustasoa. Ne tukevat oman maan puolustusta, mutta myös kansainvälistä kriisinhallintaa, sanoo Pauni.

Adex 05 -harjoituksella valmentaudutaan EU:n kriisinhallintaan, mutta EU:lla ei ainakaan lähivuosina ole mahdollisuuksia järjestää erikseen omia harjoituksia. Yhteistyötä tehdään sotilasliitto Naton harjoituksissa ja muissa monikansallisissa harjoituksissa.

- Natolla on tärkeä rooli EU-joukkojen kouluttamisessa, Pauni toteaa.

Suomen ilmavoimat ovat viime aikoina osallistunut kansainvälisiin harjoituksiin Ruotsissa, Norjassa, Saksassa ja Puolassa. Tämänkertaisista vieraista Ranskan ilmavoimat harjoittelivat viime vuonna suomalaisten kanssa Kuopiossa ja ruotsalaiset Rovaniemellä. Hollannin ilmavoimat ovat tulossa uudelleen Suomeen vielä tämän vuoden lopulla.

Harjoitusta vastustettiin saunomalla

Tampereella joukko mielenosoittajia vastusti tänään Adex 05 -ilmasotaharjoitusta saunomalla. Sauna oli yhtä avoin yleisölle kuin sen edustalle sijoitettu esite- ja tarjoilupöytäkin.

Puulla lämpiävä rauhansauna ja pieni pukuhuone oli sijoitettu telttoihin Keskustorin suihkulähteen viereen, jossa saunojat välillä käväisivät jäähdyttelemässä. Sauna oli pystyssä koko iltapäivän.

Mielenilmauksen järjestäjät arvostelivat Adex 05 -harjoituksen järjestämistä Suomessa ja pitivät sitä yhtenä tapana viedä Suomea kohti Natoa. Saunojat paheksuivat etenkin sitä, että harjoitukseen oli kutsuttu myös Yhdysvallat, joka käy parhaillaan sotaa Irakissa.

-Vaikka Yhdysvallat perui viime hetkillä osallistumisensa, on mukana edelleen Hollanti, joka on Yhdysvaltojen kumppanina mukana Irakissa, sanoo Suomen Rauhanpuolustajien Pohjois-Hämeen piirijärjestön puheenjohtaja Tomi Kuhanen.

Saunamielenosoituksen taustavoimina olivat myös Aseistakieltäytyjäliitto ja Tampereen Ruokaa, ei aseita -ryhmä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.