Aborttioikeus on politiikan väline USA:ssa – keskusteluun liittyy oleellisesti ex-presidentti Donald Trump

Aborttioikeus on uhattuna Yhdysvalloissa – tällainen elin päättää perustuslaillisesta oikeudesta 0:33
Katso videolta: Tällaista valtaa aborttioikeudestakin päättävä korkein oikeus pitelee käsissään.

Pitkän linjan Yhdysvaltain-tutkijan mukaan aborttioikeus on Yhdysvalloissa myös politiikan väline. Keskustelu perustavanlaatuisesta oikeudesta on maassa luonnollista, vaikka Suomesta käsin se näyttää toisinaan jopa absurdina. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aborttiin liittyvä keskustelu on tällä hetkellä todella kiivasta Yhdysvalloissa. Tunnelma aiheen ympärillä tiivistyi sen jälkeen, kun julkisuuteen vuodettiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöslauselman luonnos, jonka mukaan maassa valmistellaan aborttioikeuden kumoamista. 

Kyseessä on siis vasta luonnos ja lopullinen päätös asiassa tehtäneen kesän alussa. 

Suomesta keskustelua tarkastellessa herää kysymys, miksi länsimaisia arvoja ylläpitävässä, kehittyneessä teollisuusvaltiossa edes keskustellaan siitä, pitäisikö naisilta evätä oikeus päättää omasta kehostaan.

Pitkän linjan Yhdysvaltain-tuntijan, emeritusprofessori Markku Henrikssonin mukaan ihmetys Suomessa on ymmärrettävää, mutta Atlantin tuolla puolen keskustelu nähdään luonnollisena – kuuluvathan demokratiaan erilaiset mielipiteet, toisin kuin diktatuuriin. 

– Jos ajatellaan yhdysvaltalaisittain, tämä on outo kysymys. Miksei demokraattisessa nykyaikaisessa maassa voitaisi keskustella mistä tahansa: abortti- tai aseenkanto-oikeudesta tai eutanasiasta tai mistä vaan, Henriksson havainnollistaa. 

Miksi niin moni vastustaa aborttia Yhdysvalloissa?

Aborttioikeus on Henrikssonin mukaan herättänyt jo pitkään tunteita laidasta laitaan, ja keskustelu vellonut pitkään – välillä voimakkaampana ja välillä hillitympänä. 

Mutta miksi juuri Yhdysvalloissa on niin paljon abortin vastustajia?

Vastustuksen taustalla ovat Henrikssonin mukaan ennen kaikkea uskonnolliset kysymykset. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa uskonnolla on paljon suurempi rooli kuin muissa kehittyneissä teollisuusmaissa. 

– Uskonnollisuudella on hyvin iso merkitys. Ja nämä fundamentaaliset-evankelikaaliset, heillä on varsinkin eteläisissä osavaltioissa hyvin tiukka poliittinenkin määräysvalta tai ote.

– Sieltä nousee, että kaikkea elämää pitää kunnioittaa, Henriksson kertaa. 

Aborttioikeus on yksi politiikan työkalu Yhdysvalloissa

Jos Roe vastaan Wade -päätös päätettäisiin kumota, Henrikssonin mukaan kyseessä olisikin "aika iso periaatteellinen kysymys". 

Vuonna 1973 tehdyllä Roe vastaan Wade -päätöksellä aborttioikeudesta tehtiin Yhdysvalloissa perustuslaillinen oikeus, eli aborttioikeus kirjattiin perustuslakiin. 

Nyt korkeimman oikeuden yhdeksällä tuomarilla on mahdollisuus kumota päätös, jolloin jokaisella Yhdysvaltain osavaltiolla on oikeus päättää omista aborttilinjoistaan. 

Jo nyt on tiedossa, että aborttioikeutta haluttaisiin kiristää noin parissakymmenessä konservatiivisten poliitikkojen johtamassa osavaltiossa, jotka odottavat nyt korkeimman oikeuden päätöstä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miksi aborttivastaisuus on niin kiivasta Yhdysvalloissa? Asiantuntija avaa vaikean aiheen koukeroita 9:58
Miten aborttioikeuden kumoaminen vaikuttaisi Joe Bidenin kannatukseen? Asiantuntija avaa vaikean aiheen koukeroita

Henrikssonin mukaan Yhdysvalloissa aborttioikeus nähdäänkin sekä ihmisoikeuskysymyksenä että poliittisena työkaluna.

Nyt estradille astelee myös konservatiivisista arvoistaan tunnettu Yhdysvaltain entinen presidentti, Donald Trump.

– Jos päätös tällaisena tulee, minusta se antaa potkua trumppilaisuudelle, Henriksson sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Monet ihmiset, jotka äänestivät Trumpia, äänestivät häntä juuri siksi, että hän voisi nimittää korkeimpaan oikeuteen konservatiivisia tuomareita, jotka vastustavat aborttioikeutta. 

Trump onnistui omana valtakautenaan nimittämään korkeimpaan oikeuteen peräti kolme konservatiivista tuomaria. Kyseessä on siis kolmannes päättävästä elimestä, kun tuomareita on yhteensä yhdeksän.

– Kun konservatiivien puolelle lisätään vielä kolme George W. Bushin nimittämää tuomaria, meillä on kuusi vastaan kolme -tilanne.

– Näin jyrkkää ja selvää enemmistöä ei ole ollut pitkään, pitkään aikaan, Henriksson toteaa. 

Millaista valtaa korkein oikeus pitää käsissään Yhdysvalloissa? Katso jutun alussa oleva video! 

Jos korkein oikeus todella kumoaa Roe vastaan Wade -päätöksen, on selvää, että republikaanien ja ennen kaikkea Trumpin kannatus lisääntyvät, Henriksson uskoo. 

Mutta asettuisiko Trump ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa?

– Jos Trump ei itse asetu ehdolle, sitten joku trumppilainen, Henriksson ennustaa. 

Tällaisia vaikutuksia aborttioikeuden kumoamisella on ihmisoikeuksien näkökulmasta 12:20
Millaisia vaikutuksia aborttioikeuden kumoamisella on amerikkalaisnaisille? Entä muuhun maailmaan? Katso Amnestyn asiantuntijan mielenkiintoinen haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat