Edes raiskaus tai insesti ei olisi peruste abortille – näin kävisi, jos USA:n korkein oikeus päätyisi "pöyristyttävään" ratkaisuun

Yhdysvaltain korkein oikeus valmistautunee aborttioikeuden kumoamiseen – tällaisia globaaleja vaikutuksia sillä on 2:18
Yhdysvaltain korkein oikeus valmistautunee aborttioikeuden kumoamiseen – tällaisia globaaleja vaikutuksia sillä on

Amnestyn mukaan päätös aborttioikeuden kumoamisesta Yhdysvalloissa olisi ihmisoikeuksien näkökulmasta pöyristyttävää ja sen vaikutukset olisivat laajat myös globaalilla tasolla. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aborttiin liittyvä keskustelu on leimahtanut Yhdysvalloissa aivan uudenlaisiin liekkeihin sen jälkeen, kun julkisuuteen vuodettiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöslauselman luonnos, jonka mukaan maassa valmistellaan aborttioikeuden kumoamista. 

Päätösluonnoksen mukaan korkein oikeus olisi kumoamassa vuonna 1973 tehdyn niin sanotun Roe vastaan Wade -päätöksen, joka aikanaan johti liittovaltion aborttioikeuteen.

Päätös on vielä luonnos ja lopullinen päätös saadaan kesän alussa.

Amnestysta sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijan Pia Puu Oksasen mukaan ennakoitu päätös tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokainen yhdysvaltalainen osavaltio voisi itse päättää omista aborttilinjauksistaan. 

Jo nyt ainakin 12 osavaltiossa lakeja on Oksasen mukaan säädetty rajoittamaan aborttioikeutta merkittävästi – ja vähintäänkin yhtä monessa osavaltiossa vastaavanlaisia lakeja valmistellaan samalla, kun niissä odotetaan korkeimman oikeuden lopullista päätöstä. 

– Kehitys on hyvin huolestuttava, Oksanen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Edes raiskaus tai insesti ei olisi peruste abortille

Mikäli korkein oikeus päätyy kumoamaan aborttioikeuden, se mahdollistaisi aborttien kieltämisen kokonaan – myös äärimmäisissä tapauksissa.

– Kaikilta raskaana olevilta vietäisiin oikeus päättää omasta elämästään ja omasta lisääntymisterveydestään, siitä, kuinka monta lasta he haluavat ja milloin he haluavat lapsia.

Jos abortin tekeminen joissain osavaltioissa kiellettäisiin, edes terveydelliset syyt, raiskaus tai insesti eivät olisi riittäviä perusteita laillisen ja turvallisen abortin myöntämiselle. 

– Se tuntuu ylimääräiseltä rangaistuksella naisille, jotka ovat jo kokeneet rikoksen. Tämä on ihmisoikeusnäkökulmasta pöyristyttävää, Oksanen kuvailee. 

Vaikutuksia olisi myös maailmanlaajuisesti

Oksasen mukaan aborttien totaalinen kieltäminen johtaisi valtaisiin seurauksiin, ei vain Yhdysvalloissa, vaan myös maailmanlaajuisesti. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisia seurauksia Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksellä on globaalilla tasolla. 

Se voisi johtaa siihen, että raskaana olevat naiset matkustavat osavaltioihin – jopa toiseen maahan – joissa abortti on laillista. Siis niissä tapauksissa, joissa raskaana olevalla on varaa matkustamiseen ja abortin tekemiseen. 

Myös laittomat abortit lisääntyisivät.

Jos Yhdysvaltain korkein oikeus päätyy kumoamaan aborttioikeuden, se ei vaikuta ainoastaan raskaana oleviin naisiin, vaan kärsijöitä on paljon. 

Esimerkiksi klinikat, jotka tekevät abortteja tiukemmasta lainsäädännöstä huolimatta. 

– Penalisointi on niin laajaa niissä osavaltioissa, joissa aborttioikeutta rajoitetaan, että halutaan tehdä rangaistavaksi vaikkapa taksinkuljettajan rooli, joka kuljettaa henkilön lisääntymisterveysklinikalle hakemaan vaikkapa jälkiehkäisyä, Oksanen kertoo esimerkkinä. 

Tällaisia vaikutuksia aborttioikeuden kumoamisella on ihmisoikeuksien näkökulmasta 12:20
Miksi abortinvastainen keskustelu on Yhdysvalloissa niin kiivasta? Katso Amnestyn asiantuntijan mielenkiintoinen haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat