Mainos

Aboimov: Norjan suhteet normalisoituvat

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Ivan Aboimov laskeskelee, että aikaa myöten Norjan ja Venäjän suhteet normalisoituvat taas huolimatta vakoiluskandaalista. Hän toteaa lakonisesti, että kansainvälisessä käytännössä tapahtuu diplomaattien karkottamisia.

Se, että Venäjä päätti tiistaina karkottaa kaksi norjalaisdiplomaattia, on Aboimovin mielestä pakon sanelema vastatoimi Norjan tekemille viiden venäläisdiplomaatin karkotuksille.

-Miksi norjalaiset juuri heidän pääministerinsä Moskovan-vierailun alla tuovat julki tällaisen asian, se tässä hämmästyttää? Tämä on mitä kummallisin ajankohta jo senkin takia, koska Norjan viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että he ovat seuranneet tapahtumien kulkua jo vuosia. Herää kysymys, kuka tästä hyötyy, Aboimov pohtii.

Hän mainitsee, että kaikki tuntui olevan kunnossa maiden välisissä suhteissa. Venäjällä valmistauduttiin vastaanottamaan pääministeri ja jo toukokuussa oli vieraaksi tulossa kuningaspari.

-Se mitä tapahtui Norjassa ja juuri tällaisena ajankohtana, se on meille edelleenkin arvoitus.

"Suomessa laskettu turistit vakoilijoiksi"

Kysyttäessä Aboimov ihmettelee Suomen suojelupoliisin päällikön, poliisineuvos Seppo Nevalan julkisuuteen antamia lausuntoja venäläisten kasvaneesta vakoilusta Suomessa. Hän esittää toivomuksen, että Nevala kertoisi asiasta hänelle suoraan.

Aboimov sanoo tavanneensa Nevalan, eikä hän ottanut asiaa ainakaan silloin esille.
-Tavatessamme hän ei puhunut asiasta mitään. Miksi hän antaa sellaisia lausuntoja keskustellessaan lehdistön kanssa, sitä en osaa sanoa.
-Neuvostoliiton aikana en ollut täällä Suomessa, joten minun on vaikeata verrata miten asiat olivat silloin, Aboimov tarkentaa.

Norjassa paljastuneen vakoilutapauksen yhteydessä ja jo sitä ennen Nevala on haastatteluissa antanut ymmärtää, ettei Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen vakoilutoiminta idästä ole ainakaan vähentynyt Suomessa. Se on vain muuttanut luonnettaan.
-Ehkä vakoilijoiksi on kirjattu kaikki ne 900 000 venäläistä, jotka kävivät Suomessa viime vuonna, Aboimov heittää.

Kysymykseen, ovatko Norjasta karkotetut viisi venäläistä diplomaattia työskennelleet Venäjän suurlähetystössä Helsingissä ennen Neuvostoliiton kaatumista tai sen jälkeen, Aboimov ei suostu vastaamaan. Hän katsoi, ettei se "ongelma" kuulu hänelle.
-Suoraan sanoen en halua kommentoida Suomen suurlähettiläänä tätä asiaa, Aboimov toteaa lyhyesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.