Äärioikeistolaisen puolueen Giorgia Meloni nimitettiin Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi

Italian veljet -puolue kasvoi nopeasti – mikä selittää muutoksen? 2:51
Italian veljet -puolue kasvoi nopeasti suurpuolueeksi – mikä selittää muutoksen?

Talousministeriksi tulossa oikeistopopulistisen Lega-puolueen Giancarlo Giorgetti.

Italiassa äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni nimitettiin perjantaina Italian uudeksi pääministeriksi. Hän on Italian ensimmäinen naispääministeri.

Talousministeriksi Meloni on valinnut oikeistopopulistisen Lega-puolueen Giancarlo Giorgettin, joka toimi edellisessä, Mario Draghin hallituksessa talouskehitysministerinä.

Melonin Italian veljet -puolue keräsi syyskuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa 26 prosenttia äänistä. Puolue oli ainoa, joka ei ollut mukana Draghin virkamieshallituksessa.

Italian veljet oli vaaliliitossa ex-pääministeri Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italia -puolueen ja Matteo Salvinin oikeistopopulistisen Lega-puolueen kanssa. Kumppaneiden äänisaaliit jäivät odotettua heikommiksi, kummankin alle kymmeneen prosenttiin.

Melonin oikeistokoalitio sai kuitenkin selvän enemmistön parlamenttiin.

Eri näkemyksiä Venäjästä

Meloni ja hänen puolueensa ovat alusta lähtien tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja tukeneet Venäjän vastaisia pakotteita.

Sen sijaan Melonin liittolaisilla on erilainen näkemys Venäjästä. Esimerkiksi Berlusconi kohahdutti vaalien kynnyksellä lausunnollaan, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi hyökännyt Ukrainaan vain korvatakseen Volodymyr Zelenskyin hallituksen ”kunnon ihmisillä”.

Salvini puolestaan on Putinin pitkäaikainen fani. Salvini on lisäksi arvostellut lännen asettamia Venäjän vastaisia pakotteita.

Lega-puolueella on myös yhä voimassa oleva yhteistyösopimus Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa.

Juttua päivitetty klo 21.30: Päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat