Italia voi saada historiansa ensimmäisen naispääministerin – kyseessä suurten puoluejohtajaegojen kamppailu

8:10
Italia voi saada historian ensimmäisen naispääministerin – MTV seuraa äänestystä Roomassa

Italialaiset äänestävät sunnuntaina uudet edustajat maan parlamenttiin ja senaattiin.

Mielipidetiedustelujen perusteella maa voi saada oikeistohallituksen, jonka johtoon tulee Italian historiassa ensimmäistä kertaa nainen, Italian Veljet -puolueen Giorgia Meloni.

Ennenaikaiset vaalit järjestetään, koska Mario Draghin hallitus kaatui heinäkuussa yhden oikeistopuolueen vedettyä tukensa hallitukselta.

Keskeinen vaaliteema on ollut talous.

Fasistien perillinen

Giorgia Melonin luotsaamaa Italian Veljet -puoluetta on sanottu fasistien perilliseksi, ja se on noussut 4 prosentin kannatuksesta yli 24 prosentin kannatukseen, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

– Nyt näyttää siltä, että Giorgia Meloni on onnistumassa siinä, missä Ranskassa Marie Le Pen ei tähän mennessä ole vielä onnistunut, eli hän on nousemassa valtaan äärioikeistolaisen puolueen puheenjohtajana, Piuhola sanoo.

– Tämän puolueen vanhat juuret ovat kyllä fasismissa, mutta perinteistä ja kytköksistä Meloni on irtautunut ja irroittanut puoluetta määrätietoisesti viimeisten vuosien aikana.

Egojen kamppailu

Matteo Salvinin Lega ja Silvio Berlusconin Forza Italia kuuluvat Melonin liittolaisiin. Piuholan mukaan sitä on tutkailtu, millaista politiikkaa mahdollinen uusi hallitus ajaisi Italiassa.

Puolueiden kesken on kuitenkin erimielisyyksiä, liittyen muun muassa EU:n koronaelvytyspakettiin, Ukrainan avustamiseen ja Venäjään kohdistuviin pakotteisiin.

– Monet politiikan tutkijat sanovat, että tässä on kysymyksessä suurten puoluejohtajaegojen kamppailu.

Katso oheisesta Liven lähetyksestä Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan raportti kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja