Äärioikeisto ympäri maailmaa kokoontuu tänään Varsinais-Suomessa – poliisi vaitonainen: "Kaikki voivat olla rauhallisin mielin ja mennä äänestyspaikoille omilla mielipiteillään"

Katso Rikospaikka-sarjan jakso suomalaisesta äärioikeistosta!

Äärioikeistolaiset ekstremistit ja valkoiset nationalistit ympäri maailmaa tapaavat Vicen ja Ylen mukaan tänä viikonloppuna Varsinais-Suomessa. Poliisi on tapaamisesta vaitonainen.

Valkoisten nationalistien Awakening-konferenssiin saapuu Vicen mukaan puhujia muun muassa Yhdysvalloista, Ukrainasta, Itävallasta ja Färsaarilta.

Lehden julkaiseman tapahtuman esitteen perusteella Varsinais-Suomessa tänään lauantaina järjestettävän tapahtuman liput maksavat 40 euroa. Maksu ei takaa sisäänpääsyä, vaan myös suosittelija kannattaa nimetä.

Esitteessä tapahtuman nimen alla lukee slogan "Näin me voitamme".

"Poliisilla on semmoinen, että… Turussa todennäköisesti kokoontuvat"

Ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista on tapahtumasta vähäsanainen.

– Poliisilla ei ole mitään tiedotettavaa, Peltola sanoo.

Onko tapaamiseen varauduttu tai valmistauduttu jollain tavalla?

– Meillä on jo viime kuussa poliisihallituksesta tullut kirjelmä, kun ottaa huomioon, että meillä on vaalit ja ennakkoäänestysaika ja aika kiivas vaalivaihe menossa. Tähän viikonloppuun on varauduttu jo aikoja sitten. On varattu resursseja sitä varten, että poliisi näkyisi vaalipaikkojen lähellä.

– Sen jälkeen on tullut korkeimman oikeuden ratkaisu, jossa hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, kun sieltä tuli väliaikainen toimenpidekielto PVL:n lopettamispäätökseen. Se tuli muistaakseni 28. helmikuuta, ja luonnollisesti poliisi tietää, että keskustelua käydään ja tällaisia tilaisuuksia on. Kyllä me olemme varautuneet siihen, että meillä on resurssia olemassa ja jos tulee tilannetta, totta kai tiedotetaan.

– Kaikki voivat olla rauhallisin mielin ja keskittyä vaalirauhaan ja mennä äänestyspaikoille ihan rauhallisin mielin ja omilla mielipiteillään. Ei siellä kukaan häiritse, ja jos on jotain muita tapahtumia, niin sielläkin poliisi on varautunut asioihin.

Tiedättekö te, missä he kokoontuvat?

– Poliisilla on semmoinen, että… Turussa todennäköisesti kokoontuvat.

Mutta tiedättekö te missä tarkalleen?

– Emme kommentoi. Ihmisiä ja yhdistyksiä mahdollisesti kokoontuu eri paikoissa ja tapahtumia on paljon. Puhutaan, että Turussa kokoontuu.

– Poliisilla ei ole mitään tiedotettavaa tämän tilaisuuden osalta.

PVL esiintyi näkyvästi Turussa maaliskuussa

Uusnatsistinen Pohjoismainen Vastarintaliike esiintyi Turun Sanomien mukaan maaliskuun puolivälissä julkisesti Turun keskustassa.

Liikkeen jäsenet jakoivat tuolloin poliittisia esitteitä ja kantoivat järjestön lippuja.

Korkein oikeus on antanut lainvoimaisen tuomion, jonka perusteella liikkeen toiminta kiellettiin väliaikaisesti maaliskuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat