Helsingissä valmistaudutaan itsenäisyyspäivän hulinoihin – järjestystä turvaavat sadat poliisit eri puolilta Suomea: "Lähes kaikki resurssit ovat liikkeellä"

8:20
Näin poliisi valmistautuu itsenäisyyspäivän tapahtumiin.

Helsingin poliisilla on itsenäisyyspäivänä lähes kaikki resurssit käytössä.

Torstaiaamun Huomenta Suomessa keskusteltiin itsenäisyyspäivästä ja siitä, miten poliisi varautuu juhlapäivän tapahtumiin.

– Kyllähän itsenäisyyspäivä näinä aikoina on poliisille sellainen päivä, jolloin lähes kaikki resurssit ovat liikkeellä, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala.

Helsingissä poliisi varautuu tietysti Linnan juhliin ja niiden turvaamiseen.

– Sen lisäksi aika paljon väkeä on liikkeellä erilaisissa kokoontumisissa eri puolilla kaupunkia. Niistä pitää huolehtia, Kujala toteaa.

– Nythän itsenäisyyspäivä on vielä perjantai, jolloin aika paljon tavan kansaa on iloisella mielellä, toivottavasti, tuolla ravintoloissa ja muualla.

Helsingin poliisi on saanut vahvistusta itsenäisyyspäiväksi muualta Suomesta.

– Kyllä meillä on merkittävä määrä väkeä tullut muualta. Satoja. Tarkemmin en lähde kommentoimaan, sanoo ylikomisario Kujala.

Keskiviikkoiltaan mennessä poliisille oli tullut viisi ilmoitusta mielenilmauksista.

– Yön aikana niitä on tullut lisää. Niitä selvitellään tässä aamun aikana.

"Se on kaikkien perusoikeus ja poliisi sitä turvaa"

Helsingin poliisi tiedotti eilen kieltävänsä uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä.

Poliisin mukaan kokoontumista ei voida pitää muun muassa perustuslain, kokoontumislain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi noin kuukausi sitten epäilevänsä, että väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa jatketaan Kohti vapautta -liikkeenä.

Entä onko poliisi varautunut siihen, että ryhmä kokoontuu mielenosoituksen kieltämisestä huolimatta?

– Onhan mahdollista, että käytetään oikeutta kokoontua. Se on kaikkien perusoikeus ja poliisi sitä turvaa. Sitten paikan päällä katsomme, miten asiat menevät, Seppo Kujala sanoo.

– Eli poliisillahan on tarvittaessa mahdollisuus keskeyttää kokoontuminen, jos se on olennaisesti lainvastainen, mikä on käytännössä erittäin harvinainen tilanne. Me tietysti teemme kaikkien järjestäjien kanssa yhteistyötä ja käymme keskustelua siitä, että tällaiseen toimintaan ei tarvitsisi mennä.

Katso keskustelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja