Äärioikeisto- vai populistipuolue? Tällainen on Saksan vaaleissa noussut Vaihtoehto Saksalle

17:11

Päivän suuri uutinen on, että Angela Merkelin kristillisdemokraatit ovat säilyttäneet asemansa Saksan liittopäivävaalien jälkeen – mutta vain niukasti. Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi noussut Vaihtoehto Saksalle eli AfD söi monen muun puolueen äänisaaliista.

AfD:tä on nimitetty äärioikeistolaiseksi, mutta MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen suhtautuu luonnehdintaan varauksella.

– AfD on oikeammalla kuin Merkelin puolue, mutta äärioikeisto-käsitettä käytetään helposti myös stigmatisoimaan. AfD on aika lähellä Suomen perussuomalaisia ja puolueella on monenlaista kannattaja-ainesta.

– Saksassa on vielä oikeistolaisempikin puolue, joka vaalii natsi-Saksan perintöä. AfD on kuitenkin demokraattinen puolue.

AfD:n sisällä on kuitenkin hyvin erilaisia ryhmittymiä: myös äärioikeistolainen.

– Tämä on aika tyypillinen eurooppalainen populistipuolue, selittää Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma.

–AfD:n kannatus on aika samalla tasolla kuin populistipuolueilla Euroopassa keskimäärin. Saksassa se on vain ollut aiemmin matalampi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Ilmeisimpiä syitä AfD:n nousuun on asiantuntijoiden mukaan maahanmuutto.

Saksan maahanmuuttopolitiikka on kuitenkin tiukentunut jo nyt vuoden 2015 avoimien ovien politiikasta ja vaikka AfD:n kannatuksen nousu vaikuttaisikin keskusteluilmapiiriin, on asioita, joihin se vaikuttaa maahanmuuttolinjauksia enemmän.

– Suurin kysymysmerkki on, miten Saksa suhtautuu ehdotuksiin, joita Ranskasta on tullut EU:n kehittämisestä, Ahtiainen sanoo.

Aunesluoma näkee puolueen voiton taustalla vielä maahanmuuttoa suurempia kysymyksiä.

– AfD:n kannatus painottuu vanhan Itä-Saksan alueeseen. AfD on ottanut protesti- tai oppositiopuolueen aseman idässä, missä sosialismilinkki on aiemmin ollut vahva.

Katso Ahtiaisen ja Aunesluoman keskustelu maanantaiaamun Huomenta Suomesta kokonaisuudessaan videolta sivun yläosasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja