Mainos

Äärioikeisto hävisi Itävallassa

Itävallan parlamenttivaalien voittajaksi on noussut konservatiivinen kansanpuolue. Edelliset vaalit voittanut vapauspuolue kärsi sen sijaan suurtappion.

Jörg Haiderin aiemmin johtama vapauspuolue koki vaaleissa roiman tappion.

Liittokansleri Wolfgang Schüsselin johtama kansanpuolue on voittanut yllättävän ylivoimaisesti Itävallan parlamenttivaalit. Kansanpuolueen hallituskumppani, oikeistopopulistinen vapauspuolue, kärsi sen sijaan romahdusmaisen tappion.

Schüsselin konservatiivinen kansanpuolue keräsi vaaleissa 42,3 prosentin äänisaaliin. Vuoden 1999 vaaleissa puolue sai yli 16 prosenttiyksikköä vähemmän ääniä. Mikään puolue ei ole kasvattanut Itävallassa sodan jälkeisenä aikana näin paljon kannatustaan yksissäkään vaaleissa.

Oikeistopopulistinen vapauspuolue taas on menettänyt kaksi kolmasosaa kannattajistaan. Jörg Haiderinin aiemmin luotsaama puolue joutui tyytymään 10,2 prosenttiin äänistä. Edellisvaaleissa puolue keräsi 27 prosentin kannatuksen.

Alfred Gusenbauerin johtamat sosiaalidemokraatit saivat vajaat 37 prosenttia äänistä. Tämä on ensi kerta vuosikymmeniin, kun Itävallan sosiaalidemokraatit eivät saaneet suurinta äänisaalista vaaleissa.

Vihreät keräsivät vajaat yhdeksän prosenttia äänistä.

Uuden hallituksen kokoonpano on sen sijaan yhä avoin kysymys. Mahdollista on, että kansanpuolue ja vapauspuolue jatkavat hallitusyhteistyötään Schüsselin johdolla. Toinen mahdollisuus olisi kansanpuolueen ja sosiaalidemokraattien ns. suuri koalitio. Sosiaalidemokraatit ilmoittivat kuitenkin ennen vaaleja, että he jäävät oppositioon, jolleivat selviä suurimmaksi puolueeksi parlamentissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 24.11.2002).

(Huomenta Suomi 25.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.