Äärimmäisen uhanalaista naalia etsitään nyt kuumeisesti – pesiä koluttaessa löytyi vain kettuja

Vaikka naalin pesiä tarkistettiin viime vuonna ennätysmäärä, tälläkään kertaa niistä ei löytynyt äärimmäisen uhanalaisen lajin edustajia, kertoo Metsähallitus. Sen sijaan ketut olivat vallanneet pesistä kymmeniä.

Naalia eli napakettua tavataan Suomessa vain pohjoisimmilla tunturialueilla. Ilmastonmuutos on suurin uhka lajin selviämiselle. Edellisen kerran naalin pesinnän tiedetään tuottaneen pentuja yli 20 vuotta sitten.

Metsähallituksen mukaan viime vuonna tarkastettiin yhteensä 284 naalin pesää, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Naaleja ei havaittu, mutta kettuja löytyi yli 60 pesästä tai pesän läheltä.

Kettu on naalin vihollinen, joka valtaa ilmastonmuutoksen myötä entistä enemmän jalansijaa. Kilpailu elintilasta kovenee, kun kettukannat vahvistuvat lämpenevien olosuhteiden seurauksena. Naalia vahvempana ja isompana kettu voi halutessaan myös tappaa naaleja.

Naaleista kuitenkin useita muita havaintoja

Viime vuosi oli vaikea myös naalin saaliseläinten kannalta.

– Talvella tunturien pinta oli lumipeitteen alla laajalti jäässä, joten odotettu myyrä- ja sopulihuippu jäi tulematta, ja naaleille tärkeitä saaliseläimiä oli vähän, Metsähallitus kertoi tiedotteessa.

Metsähallituksen mukaan on kuitenkin ilahduttavaa, että naalista tehtiin vuoden aikana useita varmistettuja näkö- ja jälkihavaintoja Enontekiöllä ja Utsjoella.

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat tehneet yhteistyötä naalin suojelutilanteen parantamiseksi. Siinä naaleille on muun muassa järjestetty ruokinta-automaatteja yhdessä ympäristöjärjestö WWF:n kanssa. Viime vuonna naalin pesintöjä havaittiin Ruotsin Norrbottenissa sekä Norjassa Tromssan alueella ja Varangin niemimaalla, Metsähallitus kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat