Vaarantuneella valkoselkätikalla ennätyksellinen pesimävuosi – myös äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintä oli lähellä onnistua

Luontoliven naalikamera keräsi valtavan suosion – Suomessa erittäin uhanalainen laji keräsi vajaan kuukauden aikana yli 190 000 katsojaa 2:39
Luontoliven naalikamera keräsi valtavan suosion – Suomessa erittäin uhanalainen laji keräsi kesällä vajaan kuukauden aikana yli 190 000 katsojaa.

Vaarantuneeksi lajiksi luokitellun valkoselkätikan kanta on hyvässä kasvussa. 

Metsähallituksen ja BirdLife Suomen seurannassa löytyi tänä vuonna ennätyksellisesti yli 300 valkoselkätikan reviiriä, joista varmistui yli 160 pesintää.

– Viime talvi oli poikkeuksellisen lauha ja lumeton, mikä helpotti suuresti valkoselkätikkojen ja erityisesti nuorten, vasta pesintäänsä aloittelevien tikkojen selviytymistä ankarimman vuodenajan yli, valkoselkätikkaseurantaa koordinoinut Timo Laine sanoi Metsähallituksen tiedotteessa.

Valkoselkätikan pesivä kanta painottuu maan itä- ja kaakkoisosiin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa. 

Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen kanta vahvistuu hitaasti.

Äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintä oli lähellä viime kesänä 

Suomessa äärimmäisen uhanalainen naali eli napakettu oli viime kesänä lähellä pesintää ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Asiasta kertoi WWF Suomi. 

Enontekiön tunturialueella viihtyi keväällä ja kesällä kaksi naalia, jotka asuttivat vanhaa pesäpaikkaa. 

Pesän tarkastajat joutuivat kuitenkin toteamaan heinäkuussa, ettei pesintä ollut tuottanut hedelmää.

Epäonnistumisen syynä olivat todennäköisesti kevään aikana romahtaneet myyrä- ja sopulikannat.

Naalit eivät ole pesineet Suomessa yli 20 vuoteen. WWF ja Metsähallitus ovat perustaneet naalityöryhmän lajin elinvoimaisuuden takaamiseksi.

– Ruotsissa ja Norjassa suojelutoimien avulla kasvaneen naalikannan myötä realistinen tavoitteemme on saada naali jälleen pesimään Suomessa, ja nyt se oli lähellä, WWF:n suomalaisen luonnon ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoi tiedotteessa. 

– Ruokinta-asemat auttavat naaleja elämään heikkojen sopuli- ja myyräaikojen yli, mutta pelkällä koirannappulalla naali ei yleensä pesi.

Ruotsissa ja Norjassa on todettu tänä vuonna yhteensä ainakin 73 naalipentuetta. Suomea lähimmät pesinnät olivat Norrbottenin läänissä Ruotsissa ja Varangin niemimaalla Norjassa. 

Lue myös:

    Uusimmat