Äärimmäisen tiukka valinta: Vihreä ministerisalkku lipui Oras Tynkkysen näpeistä pienimmällä mahdollisella erolla – uusi sisäministeri Ohisalo saa "Isis-perheet" pöydälleen

6:48

Vihreät päätti eilen puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa hyväksyä neuvotellun hallitusohjelman, joka käytiin kokouksessa yksityiskohtaisesti läpi.

– Oli hyvää keskustelua, mutta myös luottamusta siihen, että tästä tulee hyvä hallitusyhteistyö, puolueen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa nouseva Maria Ohisalo kertoi medialle kokouksen jälkeen.

Kokouksessa valittiin myös puolueen ministerit Antti Rinteen hallitukseen. Nykyinen puheenjohtaja Pekka Haavisto valittiin ulkoministeriksi ja Ohisalo sisäministeriksi yksimielisesti. Sen sijaan ympäristö- ja ilmastoministerin salkusta käytiin tiukka kisa.

– Äänestettiin ja tulos oli 28-29, Haavisto kertoi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen peittosi varakansanedustajan paikalle eduskuntavaaleissa jääneen Oras Tynkkysen yhdellä äänellä.

– Hyvältä tuntuu. Ennen kaikkea siksi, että hallitusohjelmaan on kirjattu erittäin tiukat tavoitteet ilmastonmuutoksen torjuntatyöstä, Mikkonen kertoi tunnelmistaan.

Ohisalolle mieluinen salkku

Maria Ohisalon mukaan sisäministerin salkku oli juuri se, jonka hän itse vaihtoehdoista halusi. Pesti tuntuu luontevalta, sillä sisäministeriö on jo vuosia sanonut syrjäytymisen olevan Suomen suurin sisäinen turvallisuusuhka. Ohisalo on köyhyyttä ja eriarvoisuutta tutkinut yhteiskuntatieteiden tohtori.

– Sillä tontilla on paljon ihmisoikeus- ja perusoikeuskysymyksiä, joihin vihreinä pääsemme nyt myös aktiivisesti vaikuttamaan, Ohisalo sanoi.

Sisäministerin tontille kuuluu yksi viime viikkojen puhuttavimmista aiheista: Isis-taistelijoiden suomalaiset vaimot ja lapset, jotka ovat tällä hetkellä al-Holin suljetulla pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa. Useat tahot, kuten viimeksi eilen Unicef, ovat vaatineet Suomea hakemaan kansalaisensa leiriltä kotimaahan.

– Ensisijaista on tietenkin lasten oikeuksien sopimukset ja niiden noudattaminen. Tästä on sisäministeriössä selvitys parasta aikaa käynnissä, Ohisalo sanoi.

Ohisalo nousi kevään vaaleissa puolueen toiseksi suurimmalla äänimäärällä ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi. Kun hallitus nimitetään, aloittaa hän ministerinä, ja pian myös puolueen puheenjohtajana.

– Olen viimeiset seitsemän vuotta tehnyt jatkuvasti kahta työtä yöt ja päivät. Eiköhän se kolmaskin onnistu, Ohisalo kommentoi.

Haavistolle odotettu pesti

Pekka Haaviston mukaan vihreät saa ulkoministerin tehtävän hyvin tärkeänä hetkenä maailmanpolitiikassa. Hän kuvaili, ettei vihreiden alkuaikoina kuviteltu, että puolueella olisi jonain päivänä tällainen yhdistelmä salkkuja.

– Ympäristöministereitähän meillä on perinteisesti ollut. Sisäministeriön rooli tänä päivänä juuri sisäisen turvallisuuden kysymyksissä on yhä tärkeämpi. Ja Suomen rooli kansainvälisesti voisi olla nykyistä näkyvämpi rauhan ja ympäristön kysymyksissä, Haavisto sanoi.

Kun Joschka Fischer valittiin Saksan ulkoministeriksi vuonna 1998, Haavisto ajatteli, onkohan Suomi koskaan valmis vastaavaan tai riittääkö puolueella Suomessa kannatus. Saksan vihreiden Fischer toimi ulkoministerinä ja varakanslerina Gerhard Schöderin hallituksessa vuosina 1998–2005.

– On hienoa olla vihreiden ensimmäinen ulkoministeri Suomessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja