Mainos

Äärijärjestöjen mielenilmaus ilmoitettiin ensin – lastentapahtuma saa siirtyä Helsingissä

Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutuu siirtymään toiseen paikkaan, koska samalle paikalle oli aiemmin ilmoitettu äärijärjestöjen 612-mielenosoitus.

Ylikomisario Seppo Kujala sanoo STT:lle, että 612-mielenosoitus oli ilmoitettu aiemmin ja on pidetty samalla paikalla useita kertoja. Tapahtuman siirrosta kertoi aiemmin Yle.

612:n kokoontumisesta on myös tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa. Kujalan mukaan lastentapahtuma on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Helsingin Tukkutorin lupa.

–  He eivät huomanneet, että siellä on tapahtuma toisen lakipykälän mukaan. Se on luonnollista, että eivät he voineetkaan huomata, Kujala sanoo.

Töölöntorin lastentapahtumassa "Suomen 100-vee synttärit" piti olla ohjelmassa muun muassa alpakoita, pupuja ja jumppa-disco. Jos viime vuoden malliin mennään, torilla kokoontuu parituhatta 612-mielenosoittajaa.

–  Käytännössä paikka tulee aivan täyteen, eikä sinne oikein kahta tapahtumaa mahdu, Kujala sanoo.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki kirjoittaa aiheeseen liittyen viestipalvelu Twitterissä, että hän olisi toivonut poliisin toimivan toisella tapaa. 

– Minusta poliisin olisi tullut ehdottaa oikeiston mielenosoitukselle että se siirtäisi reittiään. Ja toki heillä on itselläänkin nyt yhä hyvä mahdollisuus siirtyä, Sinnemäki kirjoittaa Twitterissä. 

Keskiviikkona myös muita mielenosoituksia

Kujalan mukaan Pohjoismainen vastarintaliike ei ole tehnyt heille ilmoitusta omasta mielenosoituksesta. Sen sijaan yksityishenkilö on ilmoittanut Narinkkatorilla tapahtuvasta yksityisestä kokoontumisesta ja kulkueesta Kisahallille.

Pohjoismainen vastarintaliike määrättiin viime viikolla oikeuden päätöksellä lakkautettavaksi. Käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Vastarintaliikkeen verkkosivujen mukaan oikeuden päätös ei vaikuttaisi Narinkkatorilta alkavaan itsenäisyyspäivän marssiin, koska sen järjestäjä ei ole liike vaan suomalaiset kansallissosialistit yleisesti.

Lastentapahtuman järjestäjät ilmoittivat maanantaina Facebook-sivuillaan, että Helsingin kaupunki on ehdottanut tapahtuman vaihtoehtoiseksi paikaksi juuri Narinkkatoria. He kirjoittavat, että he eivät usko Narinkkatorin olevan Töölöntoria turvallisempi paikka.

Itsenäisyyspäivänä järjestetään myös Hakaniemestä kohti keskustaa suuntaava Helsinki ilman natseja  -mielenosoitus, jonka järjestävät A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret.

Juttua korjattu 5.12.2017 kello 11:10: Jutun pääkuva vaihdettu. Jutussa oli aiemmin kuva aiemmin päivällä tapahtuneesta PVL:n marssista, mutta 612-tapahtumalla on eri järjestäjät.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.