Mainos

Järjestäjä vakuuttaa, ettei alpakkatapahtuma ollut vastamielenosoitus 612-kulkueelle: "Jos se hyvä söisi ilmatilaa äärioikeistolta, en panisi pahakseni"

Yksi itsenäisyyspäivän alpakkatapahtuman järjestäjistä vahvistaa, että eilen salaisesta Facebook-ryhmästä julkaistu viesti tapahtuman suunnittelusta on aito. Aleksi Pahkala selvittää nyt oman näkemyksensä tapahtumista.

Pahkalan marraskuussa julkaistusta viestistä saattoi saada vaikutelman, että Helsingin Töölöntorille tapahtumalla yritetään tietoisesti häiritä samalle torille jo aiemmin varatun 612-soihtukulkueen järjestämistä.

– Henkilökohtaisesti olen miettinyt, että kaiken huomion keskittäminen pois 612- ja 'kohti vapautta (lol) -miekkareista voisi olla paras keino ignoorata äärioikeiston hommat täysin ja kiinnittää median huomio ihan muuhun. Poliisi tullee ohjaamaan molemmat miekkarit ihan muualle kuin miekkareilla on tarkoitus mennä. Lapsille ei oikein ollut mitään kunnollista vielä tarjolla, siksi 'huolestuneet töölöläiset' -ryhmä yrittää pikakaistalla varata Töölöntoria hyvän tuulen tapahtumaksi klo 17–20, jonne tulee alpakoita halittavaksi ja kaikkea muuta söpöä. Silloin Töölöntorilla ei voi kokoontua mielenosoitukseen, Pahkala kirjoitti tuolloin suljetussa Peli poikki -ryhmässä.

Pahkalan Facebook-kirjoituksen julkaisi eilen vasemmistolaiseksi tunnustautuva kulttuuritoimija Heikki Eskolablogissaan. Lauantaina Pahkala pui alpakkagaten käänteitä julkisessa Facebook-kirjoituksessaan.

– Kirjoitin postauksen sinne, koska tiesin fb-ryhmässä olevan ihmisiä, jotka voisivat tulla lastentapahtuman talkoolaisiksi. Postauksessa korostin, että en ole järkkäämässä mielenosoitusta.

Pahkalan mukaan "äärioikeiston kulkue ja siihen kohdistuneet vastamielenosoitukset" ovat pelottaneet häntä ja monia muitakin lapsiperheitä Töölön suunnalla. Alpakkaillan oli tarkoitus olla vilpitön tapahtuma lapsille juhlistaa Suomen 100-vuotista itenäisyyttä.

– Rasismia ja muita epäkohtia vastaan pitää ehdottomasti taistella, mutta jakamalla hyvää itsensä ja muiden ympärille. Ajatus siitä, että kaupungissamme järjestetään kaikkea kivaa satavuotiaan maamme kunniaksi on minusta paljon parempi idea, kuin istua pelkäämässä kotona.

– Jos se hyvä söisi ilmatilaa äärioikeistolta mediassa ja Töölössä, niin en tietenkään pannut pahakseni, Pahkala jatkaa.

Kaupungin ja poliisin tietokatko osasyy sotkuun?

Alpakkatapahtuma sai 612-väeltä runsaasti kritiikkiä osakseen. Lopulta poliisi perui tapahtuman järjestämisen Töölöntorilta, vaikka Pahkalan mukaan Helsingin kaupunki oli tarjonnut tilan lastentapahtumalle. Lopulta tilan tapahtumalle tarjosi Töölön jalkapallostadion, ja paikalle saapui 5000 ihmistä.

– Kun itse olen järjestänyt mielenosoituksia, olen aina ilmoittanut niistä poliisin lisäksi myös kaupungille, vähintään suullisesti. En kyseenalaista kenenkään oikeutta osoittaa mieltä. Mutta ei myöskään voi olla niin, että joidenkin mielenosoitusten tieltä kaikki joutuvat väistymään, Pahkala jatkaa.

Osasyy sotkussa on Pahkalan mukaan myös tiedonkulku kaupungin ja poliisiviranomaisten välillä. Pahkala kertoo soittaneensa poliisille, jolloin selvisi, ettei tapahtumasta oltu kommunikoitu laisinkaan kaupungin ja poliisin kesken.

– Saimme positiivista viestiä kaupungilta ja jatkoimme iloisen lastentapahtuman järkkäämistä. Samalla tajusin ja kerroin sen myös poliisille ja kaupungille, että hitto vie tästähän taitaa tulla poliittisesti kuuma peruna, vaikka tarkoitus oli ihan toinen – luoda turvallinen itsenäisyysjuhla lapsille.

Pahkala myöntää, että hän olisi voinut vastata selkeämmin aiemmissa aiheeseen liittyvistä haastatteluista. Jo tuolloin hän joutui sanojensa mukaan äärioikeiston uhkailun kohteeksi, ja Ylen haastattelupyynnön kohdalla Pahkalaa alkoi pelottaa. Ylen haastattelussa Pahkala vakuutti, että hän luotti kaupungin sanaan siinä, että Töölöntori on heille vapaa tapahtumaa varten.

– Ei käynyt ilmi, että siellä olisi järjestetty samaan aikaan 612-tapahtuma, Pahkala kommentoi Ylelle.

Uusimmassa FB-kirjoituksessaan Pahkala tosin korostaa aiempia äärioikeiston kulkueita, jotka herättivät pelkoa Töölön lapsiperheiden keskuudessa.

– Nämä olivat kommenttini, seison yhä niiden takana. Kyseessä ei ollut vastamielenosoitus ja kaupunki tosiaan halusi lastentapahtumamme torille, Pahkala jatkaa FB-kirjoituksessaan.

Pahkala korostaa, että kaikki lastentapahtuman järjestäjät halusivat tapahtuman olevan epäpoliittinen.

– Minuun kohdistuu nyt isoa maalitusta, jopa uhkailua. Uhkailut ilmoitan poliisille ja maalituksen yritän kestää, Pahkala päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.