Mainos

Äänimaalari maalaa "monsterillaan" – lyömäsoittimet lumosivat Teho Majamäen jo 8-vuotiaana

2:17

Muusikko Samuli "Teho" Majamäki maalaa erilaisilla lyömäsoittimillaan äänimaisemia.

Majamäki kuuli 8-vuotiaana ensimmäisen kerran rumpuja ja sen jälkeen hän on esineet nähdessään kuvitellut mielessään vain niistä lähtevän äänen. 

Majamäen erikoiset soittimet ovat tarttuneet mukaan hänen asuessaan Intiassa, Australiassa ja Tansaniassa. Tosin erikoisimmat instrumentit hän on tehnyt tai keksinyt ne itse.

– Muoviputket on erittäin hyviä ja niitä saa jopa rautakaupasta. Niihin voi laittaa esimerkiksi huilun suukappaleita. Tämä on taasen oikea kurpitsa, mutta olen laittanut siihen mikrofonin. Olen tehnyt myös useita udu-rumpuja, kertoo Majamäki.

Vibrafoni on Majamäen pääinstrumentti, joita hänellä on useita kuten myös marimboja. Lyömäsoitinten lisäksi Majamäki tuottaa ääniä kielisoittimilla kuten intialaisella santoorilla.

Monsteri muistuttaa 'helvetin konetta'

Majamäen ylä-asteen musiikinopettaja Olli Penttilä on valmistanut 'monsterin' , jonka ruostumattomasta teräksestä taivutetut putket on löydetty romuttamolta.

– Se painaa kuin synti. Suunnittelimme yhdessä Ollin kanssa putkien vireyden. Olen soittanut sitä keikoilla ja käytinpä sitä eräällä keikalla myös liekinheittiminä, paljastaa Majamäki.

Majamäen mukaan 'monsteria' voisi soittaa pingismailoilla, mutta hän keksi toisenlaisen ratkaisun.

– Leikkasin lyömäkapulat jumppamatosta ja niiden toinen puoli on pehmeämpi kuin toinen, joten saan siten niistä erilaiset äänet, sanoo Majamäki.

Kuulen esineiden äänen

Majamäki näkee esineet äänen tuottamisen välineenä.

– Soittimet on sellaisia, kun näen esineen tai objektin, niin kuulen jo päässäni, miltä se kuulostaa kun sitä lyö jollakin. Minulla on varastossani useita lasimaljakoita ja pulloja, sanoo Majamäki.

Instrumenttiarsenaalissa mukana on jopa kumisia possuja ja kukko, joita hän käyttää äänen tuottamiseen.

– Kultaisen possun palkinnon sain aikoinaan Japanilaiselta huoltoasemalta ja se on ihan eri ääninen kuin tämä suomalainen possu, naurahtaa Majamäki.

Majamäki on soittanut Ismo Alangon ja Johanna Kurkelan levyillä ja keikoilla. Majamäen musiikkia voi kuulla myös hänen omalta levyltään Travelogue.

Loppuvuoden ajan Majamäki luo konemaisia äänimaisemia Helsingissä Talvisirkuksen Play-esityksessä, jossa seikkaillaan tietokonepelissä. 

Majamäki haluaisi päästä soittamaan  jonkin korkean vuoren huipulle sata metristä torvea – tietysti maailmankuulun islantilaisen muusikon Björkin kanssa.

Majamäen äänimaisemia voi kuulla myös hänen omalta levyltään Travelogue.


Korjattu juttua 1.12. kello 10.09: Poistettu maininta Ville Valosta. Majamäki ei ole soittanut Ville Valon levyllä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.