Äänikuninkuus ei auta Eero Heinäluomaa komissaariksi, mutta antoiko suursuosio kipinän presidentinvaaleihin? "Ehkä tämä siihen vaikuttaa, että ulkopolitiikan harrastusta kannattaa jatkaa"

Eurovaalien äänikuningas, SDP:n Eero Heinäluoma, toivoo lisää avoimuutta EU-komissaarien valintaan.

Heinäluoman mukaan EU-tehtävien nimitykset herättivät keskustelua ja myös ihmetystä vaalikentillä.

– Suosittelen, että komissaariehdokkaat olisivat ehdolla EU-vaaleissa kansan testattavina ja sen jälkeen hallitukset asettaisivat sekä nais- että miesehdokkaan, joista komissio koottaisiin. Tämä olisi varmasti kansalaisten luottamuksen kannalta parempi ratkaisu, Heinäluoma sanoo MTV Uutisextrassa.

– Se, että jäsenmaista olisi mies- ja naisehdokas ei ole mikään Heinäluoman keksintö, vaan EU-parlamentin kanta, hän lisää.

Huima äänisaalis ei auta

Heinäluoma sai viime viikonlopun eurovaaleissa lähes 130 000 ääntä. Komissaarikisassa hän on kuitenkin jäämässä sivuraiteelle, sillä SDP:n puheenjohtajan ja tulevan pääministerin Antti Rinteen mukaan nyt on naisen vuoro nousta EU-komissaariksi.

Vahvimmat nimet tehtävään ovat entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sekä europarlamentaarikkona jatkava Miapetra Kumpula-Natri.

– Tyydyn päätökseen, kun se aikanaan tulee. On iloinen asia, että hyviä ehdokkaita löytyy, Heinäluoma sanoo.

Minkälaiset suhteet teillä on Antti Rinteen kanssa?

– Asialliset ja toimivat suhteet. Olen luvannut tukea puolueen puheenjohtajaa, jos tukea tarvitaan. Siinä hengessä tehdään töitä, hän vastaa.

Kiinnostavatko presidentinvaalit?

Suuri äänimäärä näyttää yllättäneen myös Heinäluoman, joka mittautti nyt ensimmäisen kerran kannatustaan koko valtakunnan tasolla.

Äänikuninkuus herätti heti keskustelun, kiinnostavatko Heinäluomaa vuoden 2024 presidentinvaalit.

– Nyt puhallellaan vielä näiden vaalien työtä ja tuloksia. Arvostan presidentin viran erittäin korkealle. Ehkä tämä siihen vaikuttaa, että ulkopolitiikan harrastusta kannattaa jatkaa, Heinäluoma pyörittelee vastaustaan.

”Brexit kahlitsee turhaa populismia”

Eurovaaleissa odotettiin oikeistopopulistien ja kansallismielisten suurta vaalivoittoa, mutta se jäi ennakoitua pienemmäksi.

– Sitä ei tullut ja hyvä niin, Heinäluoma sanoo ja arvioi syyksi populistien tussahdukseen Britannian EU-eron jäljet.

Brexit oli Heinäluoman arvion mukaan puhutuin aihe vaalikentillä, joita hän kiersi ahkerasti ympäri Suomea.

– Nyt kaikki näkevät, mitä se EU-ero tarkoittaa. Se ei olekaan kultaa ja mirhamia, vaan siitä seuraa talouden vaikeuksia ja sisäistä riitelyä.

– Britannian esimerkki kahlitsee turhaa populismia. Kokonaan se ei lopu, mutta vaikeuttaa sen tekemistä.

Heinäluoma sanoo MTV Uutisextrassa, että EU:n pitää olla jatkossa paremmin hyödyksi ihmisten arjessa. Tämä tarkoittaa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia sekä toisaalta turvallisuuden lisäämistä.

– Nyt ei ole suurten visioiden ja isojen dramaattisten muutosten aika, vaan arjen päätöksiä, Heinäluoma linjaa.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma MTV Uutisextrassa tänään kello 19.10 MTV3-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja