Mainos

Ääni EU-vaalissa maksoi liki kaksi euroa

Suomen kaikki 14 EU-parlamentaarikkoa ovat julkistaneet vaalirahoituksensa. Kalleimmillaan kampanjaan kului liki kolmesataatuhatta euroa.

Rahalla ei pääse europarlamenttiin, mutta se voi olla suureksi avuksi. EU-parlamentaarikkojen kampanjoihin keskimäärin 100 000 euroa.

Uusista euroedustajista selvästi eniten euroja, lähes 299 000, vaalikanpanjaan paloi keskustan Kyösti Virrankoskelta. Yli satatuhatta euroa käyttivät Virrankosken lisäksi Alexander Stubb, Henrik Lax ja Ville Itälä. Äänikuningatar Anneli Jäättenmäki selvisi kampanjastaan 75 000 eurolla. Pienin panostus läpipääsemiseen oli Satu Hassin 52 000 euroa.

Yhden äänen hintahaitari suuri

Keskimäärin yhden äänen hinnaksi tuli 1,83 euroa. Eniten rahaa per ääni käytti rahatilaston ykkönen, Kyösti Virrankoski. Yksi ääni tuli hänelle maksamaan 5 euroa 80 senttiä. RKP:n Laxin äänen hinnaksi tuli 3,5 euroa. Halvimmaksi yksittäinen ääni tuli äänivyöryn saaneelle Jäätteenmäelle, hän kampanjoi 50 sentillä ääntä kohti.

Varoja ehdokkaat keräsivät erilaisilla seminaareilla ja jopa myymällä taidetta tai järjestämällä golfkilpailut. Myös puoluejärjestöjen tuki oli monelle merkittävä. Ilman henkilökohtaista rahallista panostusta selvisi vain kokoomuksen Ville Itälä. Alle kymppitonnin omalla panostuksella selvisivät Lasse Lehtinen ja Anneli Jäätteenmäki. Keskimäärin omaa rahaa tuli laittaa peliin 40 000 euroa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.