Mainos

Äänet lasketaan uudestaan Moldovassa

Moldovan vaaleista alkaneet mellakat näyttävät rauhoittuvan. Viranomaiset ja oppositiopuolueitten johtajat ovat sopineet, että sunnuntaisten vaalien äänet lasketaan uudestaan. Sopu saavutettiin melko pian sen jälkeen, kun poliisi ja mekkaloitsijat olivat päässeet sopuun keskenään.

Neuvotteluja edelsivät väkivaltaiset mellakat, joissa tuhottiin tavaraa eikä loukkaantumisilta vältytty. Naisen raportoitiin kuolleen häkämyrkytykseen parlamenttitalossa.

Mellakoitsijat tunkeutuivat sekä parlamenttiin että presidentinkansliaan. Mellakoiksi kääntyneet kommunistien vastaiset mielenosoitukset alkoivat, kun kommunistit voittivat vaalit sunnuntaina Moldovassa.

Mellakkapoliisi on käyttänyt sekä kyynelkaasua että vesitykkejä pitääkseen kommunisteja vastustavat mielenosoittajat kurissa. Mielenosoitukset yltyivät avoimeksi mellakoinniksi. Poliisit ja mellakoitsijat ottivat yhteen presidentinkanslian edustalla.

Useita poliiseja loukkaantui vaalien jälkeisissä mellakoissa, jotka alkoivat kun kommunistit voittivat vaalit.

Mellakoitsijoista suuri osa on opiskelijoita. He ovat kvivittivät parlamenttirakennuksen ikkunat ja tunkeutuivat sisään. Sisälle päästyään he heittelivät huonekaluja ikkunoista, kertoivat silminnäkijät uutistoimistojen mukaan.

Uutistoimisto Reutersin välittämän tiedon mukaan pieni joukko mielenosoittajia onnitui murtamaan presidentinkanslian oven ja tunkeutumaan sisään siitä huolimatta, että heitä yritettiin estää esimerkiksi vesitykillä. Heidät saatiin kuitenkin häädettyä kansliasta nopeasti.

Ulkomailla ollaan huolissaan

Moldovan mellakat ovat vetäneet ulkopuolisten huomion maahan. EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja Javier Solana vaatii mielenosoittajia välttämään väkivaltaa. Samalla hän rohkaisi paikallisviranomaisia sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset.

- Pyydän kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta. Hallintorakennusten rikkominen ei ole hyväksyttävää, sanoo Solana.

Venäjän ulkoministeriö on antanut lausunnon, jossa se kertoo seuraavansa tilannetta huolestuneena.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.