Mainos

Äänestäjät rankaisivat Merkeliä osavaltiovaaleissa

Saksan porvarihallitus näyttää menettävän enemmistönsä parlamentin ylähuoneessa eli liittoneuvostossa. Ovensuukyselyiden mukaan kristillisdemokraatit ja vapaat demokraatit kärsivät tappion osavaltiovaaleissa Nordrhein-Westfalenissa.

Ruhrin teollisuusalueen vaaleja on pidetty liittokansleri Angela Merkelin suosion mittarina.

Häviön takia Merkelin on entistä vaikeampi toteuttaa lupauksiaan muun muassa veronkevennyksistä, joista sovittiin viime syksyn hallitusneuvotteluissa.

Kristillisdemokraattien ennakoitiin saavan 34,5 prosenttia äänistä ja vapaiden demokraattien 6,5 prosenttia. Tulos on kristillisdemokraateille kaikkien aikojen huonoin Nordrhein-Westfalenissa.

- CDU (kristillisdemokraatit) ei voi iloita tästä tuloksesta. Pettymys on hirvittävä, puolueen edustaja Wolfgang Bosbach sanoi.

Sosiaalidemokraatit olivat keräämässä myös 34,5 prosentin saaliin. Voittajia olivat vihreät, joiden kannatus kasvoi kuusi prosenttiyksikköä 12,5 prosenttiin.

Vaalit lähes lamauttivat päätöksenteon

Kristillisdemokraateilla ja vapailla demokraateilla on ollut 37 edustajaa 69-paikkaisessa liittoneuvostossa. Tappio Nordrhein-Westfalenissa veisi hallitukselta kuusi paikkaa.

Yhden osavaltion vaalit ovat halvaannuttaneet koko liittotasavallan politiikan kuukausiksi.

- Politiikka on ollut lähes pysähdyksissä. Kaikki päätökset on tehty pohtien, miten ne vaikuttavat Nordrhein-Westfalenin vaaleihin. Ikäviä päätöksiä on myös lykätty vaalien jälkeiseen aikaan, Bonnin yliopiston tutkija Gerd Langguth sanoi.

Merkeliä on moitittu myös viivyttelystä Kreikan lainoittamisessa vaalien takia. Epäsuosittu Kreikka-laina oli kuitenkin lopulta pakko hyväksyä juuri ennen vaalipäivää.

Saksan veronmaksajien keskusliitto toivoi, että Merkel saisi viimein työrauhan. Liiton mielestä osavaltiovaalit ovat rasittaneet hallituksen toimintaa kohtuuttomasti.

Nordrhein-Westfalenin on noin 13,5 miljoonan äänestäjän osavaltio. Taloudeltaan se on yhtä suuri kuin Puola ja Tshekki yhteenlaskettuna.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.