Äänestä vuoden ovi! Näiden ovien takana on ratkottu suomalaisten tulevaisuutta – mikä niistä on suosikkisi?

25:28
Yksi tämän syksyn pisimmistä ovituijotuksista olivat Paun ja Paltan neuvotteluissa. Lisää oviaikaa lienee kuitenkin luvassa.

MTV Uutiset listasi viisi ovea, jotka ovat villinneet kansaa suorissa lähetyksissä ja muissa uutisjutuissa tänä vuonna. Hypnoottisia ovia on tuijoteltu herkeämättä eikä fanaattisimmilta katsojilta ole jäänyt huomaamatta ovenrivan kevytkään kosketus. MTV Uutiset esittelee tässä artikkelissa suomalaista historiaa muovanneet ovet: mikä niistä on sinun suosikkisi?

1. Valtakunnansovittelijan ovi

Valtakunnansovittelijan toimistolta kerrotaan, että toimittajien töllistelemä ulko-ovi on kokopuinen kaksoisovi. Saranat liikkuvat hyvin, ja niitä rasvataan. Ovi myös eristää hyvin äänen.

– Veikkaan, että ovi on materiaalilta mäntyä ja ovi on alkuperäinen, mutta sitä en osaa sanoa miltä vuodelta se on, kertoo johdon sihteeri Tuija Ahonen.

Toimittajat ovat päivystäneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla kymmenien, ehkä satojen tuntien ajan pelkästään tänä syksynä. Pääosassa ovat olleet Postin työntekijäpuoli Paun ja työnantajapuoli Paltan välinen neuvottelusolmu, joka uhkasi pysäyttää Suomen viennin kolmeksi päiväksi.

25:28
MTV Uutiset Live oli paikalla, kun postisopu syntyi valtakunnansovittelijan luona.

Se oli kuitenkin vasta alkua. Meneillään on Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työkiista, joka saattaa johtaa 35 000 työntekijän lakkoon ensi viikon alussa. Ratkaisu kiistaan saadaan – jos saadaan – valtakunnansovittelijan ovella.

2. Puolueiden ryhmähuoneet

Muiden ovien takaiset agendat ovat tuttuja, usein työmarkkinoihin tai lainsäädäntöön liittyviä neuvotteluja. Puolueiden ryhmähuoneissa taas voidaan keskustella mistä tahansa yksittäisten kansanedustajien harjaamisesta hallituksen pystyssäpysymiseen.

Ryhmähuoneiden ovet saivat erityisen paljon ruutuaikaa Rinteen hallituksen kaatoaamuna, kun sekä sdp että keskusta pitivät ryhmäkokouksiaan osin päällekäin.

3:27
Sdp:n ryhmä kokoontui poikkeuksellisessa tilanteessa, jos pääministeri Antti Rinteen eroa voi sellaiseksi sanoa. Ja voihan sitä.

– Viidennen kerroksen ryhmähuoneiden arkisempia mattapintaisia tammiovia jäsentävät yksikertaisemmat neliönmuotoiset koristekasetit, kertoo eduskunnan intendentti Liisa Lindgren.

Lindgren kertoo, että eduskuntatalon sisätiloissa ja sisustuksessa käytetyt materiaalit valikoituivat rakennusajankohdan klassismin tapaan tilojen arvon ja merkittävyyden mukaan. Ovimallia rakennuksessa on noin 80 erilaista.

3. Perustuslakivaliokunnan ovi

Perustuslakivaliokunnan ovella käydään harvoin, mutta sitäkin painavammasta syystä. Helmikuussa suomalaismedioiden kamerat tähtäsivät tummasävyiseen oveen, sillä koko Suomi odotti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-mallin perustuslainmukaisuutta.

2:37
MTV Uutiset päivysti soten mukana päivät ja illat.

– Perustuslakivaliokunnan kuten muidenkin neljännen kerroksen valiokuntasalien salien kiiltäviksi käsiteltyjä loimukoivuovia koristavat kahdeksankulmaiset kasetit ja pyöreät rosetit, kertoo eduskunnan intendentti Liisa Lindgren.

Lindgren kertoo, että alkuperäiset, 1930-luvun ovet kunnostettiin vuonna 2017 valmistuneesta peruskorjauksesta.

Loimukoivuisen oven vahtaaminen ei mennyt hukkaan ainakaan tapahtumarikkauden puolesta. Valiokunta antoi rukkaset, sote lykkääntyi ja Sipilä erosi. 

4. Etelärannan ovi

Etelärannan ovet kuuluvat jonnet ei muista -kategoriaan. Toimittajat päivystivät Helsingin paraatipaikalla sijaitsevassa EK:n päämajassa takavuosina odottamassa tulopoliittisten kokonaisratkaisujen syntymistä. 

Kun tupoista luovuttiin, väheni Etelärannassa päivystäminenkin. Nykyisin tunnetuimmat Eteläranta-kyttäykset pidetään talon aulassa, josta työmarkkinaneuvottelijat nousevat yläkertaan kultaisin ovin varustetuilla hisseillä.

16:59
Etelärannassa kokoustellaan aina välillä. Postisopuakin synnytettiin Paltan toimistossa.

Mikä näistä ovista on suosikkisi? Äänestä tästä:Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja