Äänekosken biotuotetehdas nousee ja toiveet sen mukana

Äänekoskelta biokaasua ja biokomposiittia 1:55

Metsä Groupin suurhanke, Äänekosken biotuotetehdas on enää noin vuoden päässä toimintansa aloittamisesta. Rakennustöiden kiivain vaihe on jo takana, ja tehtaalla ollaan jo asennusvaiheessa.

– Ensi vuonna aloitamme koestuksen ja käyttöönoton, sanoo projektijohtaja Timo Merikallio.

Juhlalliset avajaiset saadaan näillä näkymin viettää ensi vuoden lokakuussa, ja täyteen tuotantovauhtiin päästään vuonna 2018.

Kyse on tähän mennessä Suomen metsäteollisuuden suurimmasta investoinnista, johon on ladattu suuret toiveet. Uuden tehtaan pitäisi luoda pohjaa uusiin kehittyneisiin biotuotteisiin perustuvalle toiminnalle ja nousta alan kilpailukykyisimmäksi.

Käydessään uusi tehdas tuottaa vuodessa 1,3 miljoonaa tonnia sellua, mikä on yli tuplasti sen minkä nykyinen sellutehdas.

Sellun lisäksi Äänekoskella tuotetaan paljon muutakin, minkä takia Metsä puhuukin biotuote- eikä sellutehtaasta. Noin viidennes tuotannosta on muuta: ennen kaikkea energiaa, mutta myös esimerkiksi raskasta polttoöljyä korvaavaa tuotekaasua, mäntyöljyä ja uusia biokomposiittiaineita.

Energia on silti merkittävin tuote sellun ohella, sillä valmistuessaan uusi tehdas tuottaa 2,5 prosenttia Suomen sähköntuotannosta, noin puolet yhdestä Loviisan ydinvoimalan yksiköstä. Sitä riittää muillekin käyttäjille, sillä uuden tehtaan sähköomavaraisuus on 240 prosenttia. 

Tuhansia työpaikkoja Äänekosken alueelle 1:50

Pehmopaperia ja kartonkia 

Kun uuden tehtaan tuotanto kasvaa, myös puun käyttö kasvaa tuntuvasti. Nykyinen tehdas käyttää vuodessa 2,4 miljoonaa kuutiota, mutta uusi tehdas kasvattaa käytön 6,5 miljoonaan kuutiometriin. Lisäkysyntä kohdistuu pääosin havukuitupuuhun.

Metsä Group luottaa puun saannin järjestyvän, koska sillä on Metsäliiton kautta hyvät suhteet metsänomistajiin ja Äänekoski sijaitsee maantieteellisesti hyvällä paikalla keskellä maata.

Valmis lehtipuusellu päätyy pääosin naapuriin Metsä Boardin kartonkitehtaalle, havusellu pääosin Vuosaaren sataman kautta vientiin, Eurooppaan ja Aasiaan. Suurimmat markkinat ovat Aasiassa, jonka markkinoille uuden tehtaan tuotanto suureksi osaksi päätyy.

– Nyt tehtaan viennistä menee Kiinaan noin neljä prosenttia, kertoo tehtaan johtaja Camilla Wikström ja ennakoi kasvavaa osuutta jatkossa.

Kun Kiinan elintaso nousee, kasvavat sekä pakkauskartongin että pehmopaperin kysyntä ja kulutus. Painopaperin kysyntä on selvästi hiipunut takavuosiin verrattuna.

Arvio on, että uuden tehtaan myötä Suomen vienti kasvaa noin 0,5 miljardia. Nykyisin Suomen metsäsektorin vienti on yhteensä noin 12 miljardia vuodessa.

Kun uusi tehdas valmistuu, ajetaan Äänekosken vanha, vuonna 1985 perustettu sellutehdas alas ja rakennus puretaan. Vanhan tehtaan laitteet voivat vielä löytää uuden käyttäjän jossain päin maailmaa, esimerkiksi Intiassa. 

Lue myös:

    Uusimmat