Kiinalaisyhtiö suunnittelee rakentavansa sellutehtaan Kemijärvelle

Kiinalaisyhtiö Camce ja suomalainen Boreal Bioref ovat allekirjoittaneet sopimuksen biojalostamon rakentamisesta Kemijärvelle. 

– Camcesta tulee enemmistöomistaja yli 50 prosentin osuudella, kertoo Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Investointipäätös on määrä tehdä ensi vuoden loppuun mennessä, jolloin tuotanto voisi alkaa vuonna 2020.

Biojalostamon tuottamaa sellua toimitettaisiin erityisesti Kiinaan, jossa on pula sellusta paperin ja kartongin tuotannon kasvaessa.

– Camce toimii alueella, jossa biopohjaisten raaka-aineiden, muun muassa sellun, kysyntä kasvaa merkittävästi, ja se antaa investoinnille vahvan taloudellisen pohjan sekä tuotteiden pääsyn kasvaville markkinoille, Nivala arvioi.

Jalostamon on määrä tuottaa pitkäkuituista havusellua 200 000 tonnia vuodessa. Liukosellukapasiteetti on 135 000 tonnia ja mikrokiteisen sellun kapasiteetti 30 000 tonnia vuodessa. Lisäksi tehdas tuottaisi muun muassa energiaa ja sokereita.

Pula puukuidusta ajaa kiinalaisyhtiöitä Suomeen

Kiina kärsii kroonisesta puukuitupulasta, mikä ajaa kiinalaisia alan yrityksiä ulkomaille. Camcen lisäksi Kaidi suunnittelee puupohjaisten liikennepolttoaineiden jalostamoa Kemiin.

Camcen mukaan raakapuu maksaa Kiinassa eniten maailmassa. Oman sellutuotannon rajallisuuden ja korkeiden kustannusten vuoksi Kiina tuo 80 prosenttia tarvitsemastaan sellusta ulkomailta tai valmistaa sellua ulkomailta tuoduista puulastuista.

Camce arvioi, että Kiinan oma selluntuotanto ei pysty lainkaan tyydyttämään sellun kysynnän kasvua. Suomessa käynnissä olevat tai suunnitellut sellutehdashankkeet nojaavat nimenomaan Kiinan markkinoiden kasvuun.

Sellun kysyntää lisää paperin ja kartongin kulutuksen voimakas kasvu Kiinassa. Taustalla ovat myös laatutekijät. Kierrätyspaperin ja oljesta valmistetun sellun osuus laskee, kun kuluttajat vaativat entistä korkeampilaatuisia papereita ja kartonkeja.

Hyvälaatuinen sellu on tarpeen esimerkiksi menekkiään nostaneiden pehmopapereiden valmistuksessa.

Osaamista ja kokemusta

Kemijärven sellutehdashankkeen suomalaisen osapuolen Boreal Biorefin toimitusjohtajan Heikki Nivalan mukaan Camcella on tarvittavaa osaamista ja kokemusta vastaavista investoinneista muun muassa sellu-, vesi- ja infrarakentamisen aloilla. Camcella on myös voimavaroja investoinnin toteuttamiseen.

Camce kuuluu Kiinan valtion omistamaan Sinomach-konserniin. Kiinan lisäksi Camce toimii muualla Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Euroopassa.

– Meillä on yhteinen käsitys siitä, että investoinnin tulee olla liiketaloudellisesti kannattava, biojalostamon taloudellinen toiminta on markkinaehtoista ja avointa, ympäristövaikutukset arvioidaan suomalaisten ja eurooppalaisten kriteereiden mukaisesti sekä laitteet ja tuotanto täyttävät vaadittavat parhaan käytettävissä olevan tekniikan vaatimukset, Nivala sanoo.

Hänen mukaansa hankkeeseen haetaan edelleen muita kumppaneita.

Mikrokiteinen sellu parantaa kannattavuutta

Uuden tehtaan kustannusarvio on noin 780 miljoonaa euroa. Hankkeen työllisyysvaikutukset ovat noin 1 000 työpaikkaa. Rakennusaikana tehdas työllistää noin 2 700 henkilöä.

Liukosellua käytetään muun muassa vaatteiden valmistuksessa. Mikrokiteistä MMC-sellua menee tällä hetkellä ainoastaan lääketeollisuudelle, mutta Aalto-yliopiston kehittämän uuden menetelmän ansiosta MMC-sellun käyttöä voidaan laajentaa muun muassa eläinrehujen valmistukseen.

Tulevaisuudessa Kemijärven tehdas saattaa keskittyä pelkästään MCC-sellun valmistukseen, jolloin tehtaan kannattavuus paranisi merkittävästi.Tehdas sijoittuu Stora Enson lakkautetun tehtaan alueelle. Alueella sijaitsee jo Keitele Groupin tuotantolaitos.

Kapasiteetti suhteellisen pieni

Kemijärven laitoksen kapasiteetti on suhteellisen pieni verrattuna Äänekosken rakenteilla ja Kuopioon suunnitteilla oleviin tehtaisiin. Molempien kapasiteetti on yli miljoona tonnia sellua.

Vuonna 2008 lakkautetun Stora Enson Kemijärven tehtaan kapasiteetti oli 250 000 tonnia havusellua vuodessa. Tehtaan lakkauttamisen jälkeen kuitupuun kysyntä on romahtanut Lapissa ja Koillismaalla, joten raaka-ainetta arvioidaan olevan tarjolla yllin kyllin.

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Nivala toimi aikoinaan Stora Enson tehtaan lakkauttamista vastustaneen niin sanotun massaliikkeen johtajana.

Toinen kiinalaisyhtiö Kaidi suunnittelee puupohjaisten liikennepolttoaineiden tuotantolaitosta Kemiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja