Aamun paras herkku – tee itse mysliä!

Vaihtelua aamupalaan? Valmista itse oma myslisekoituksesi – lue vinkit.

Mysli on monelle mieluinen aamu- tai välipalaherkku. Monesti valmiit myslit sisältävät kuitenkin aivan liikaa sokeria ja kilokaloreita nautittavaksi säännöllisesti. Kun valmistat myslisi itse, voit valita mitä ainesosia mysliisi haluat ja säädellä näin sen terveellisyyttä. Erilaiset hiutaleet, leseet, siemenet, pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat omiaan tähän sekoitukseen. Mysli on maukas herkku nautittavaksi esimerkiksi maidon, jogurtin, viilin tai mehukeittojen kanssa.

Mysliä kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä ja säilyttää sitä sitten tulevia herkutteluhetkiä varten kuivassa paikassa. Kannellisessa muovipurkissa itse tehty mysli säilyy puolesta vuodesta vuoteen. Säilyvyys kuitenkin riippuu siitä, minkä ikäisistä aineksista sen tekee. Ongelmallisimpiin raaka-aineisiin lukeutuvat muun muassa pähkinät, mantelit ja leseet, joiden maku alkaa muuttua ajan myötä.

Paahda myslin aineksia uunissa matalana kerroksena ilman hedelmäpaloja, koska hedelmäpalat tummuvat helposti.

Voit valmistaa myös myslipatukoita itse – saat tehtyä lisäaineettomia patukoita juuri niillä ainesosilla, joista pidät. Makeutta voit säädellä lisäämällä esimerkiksi hunajaa. Voit paistaa myslipatukat valmiiksi uunissa, mutta voit myös laittaa ne pakastimeen ilman paistamista.

Kotimysli

(noin 1 litra)

5 dl Myllyn Paras Neljän Viljan Hiutaleita

1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä

(1 dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta)

1 dl pähkinärouhetta

1 dl kookoshiutaleita

1 dl fariinisokeria

1 dl aprikoosisuikaleita, rusinoita tai kuivattuja puolukoita

Sekoita ainekset leivinpaperille uunipellille ilman hedelmäpaloja. Paahda noin 125-asteisen uunin keskitasolla noin tunti. Lisää hedelmät tai marjat. Säilytä jäähtyneinä tiiviissä rasiassa kuivassa. Vaihtelua mysliin saat käyttämällä erilaisia kuivattuja hedelmiä pieninä paloina myslissä.

Itse tehdyt myslipatukat

(noin 12 patukkaa tai 20–30 pientä palaa)

1 annos kotimyslin aineksia ilman uunipaahtamista

Lisäksi:

1½ dl appelsiini- tai omenatuoremehua

1½ dl siirappia tai hunajaa

1-2 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

Kuumenna isohkossa kattilassa mehu ja siirappi sekä mausteet kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kaikki mysliohjeen (katso kotimyslin ohje tästä) kuivat aineet joukkoon sekoittaen paksuksi tahnaksi. Muotoile taikinasta myslipatukoita kostein käsin painellen tai laita taikinaa pieniin karkkimuotteihin, paina tiiviiksi.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 7-10 min riippuen paistettavien koosta.

Uunissa paistetut patukat säilyvät huoneenlämmössä kahdesta kolmeen viikkoon.

VINKKI: Patukoita ei ole pakko paistaa. Ne voi tehdä jääpalamuotteihin ja säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa herkuttelua varten.


Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat