Mainos

Aamulehden linjaus sukupuolineutraaleista titteleistä lähti lukijan yhteydenotosta – Yle pohtii avausta alkavalla viikolla

Aamulehden uusi linjaus sukupuolittuneiden termien poistamisesta lähti lukijan yhteydenotosta, kertoo vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Lehdessä syntyi viikko sitten keskustelua asiasta lukijan lähettämän kirjoituksen perusteella. Keskustelun seurauksena Aamulehdessä päätettiin laatia asiasta pääkirjoitus ja uusi linjaus, Jokinen kertoi.

Palaute uudesta linjauksesta on Jokisen mukaan ollut voittopuolisesti myönteistä.

KSML: Jää nähtäväksi, onko yhteiskunta valmis

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola pitää Aamulehden esille nostamaa keskustelua sukupuolineutraaleista ammattinimikkeistä tervetulleena. Uusi asia se ei ole.

–  Samasta teemasta on puhuttu yhteiskunnassa 20–30 vuotta. Kyse on siitä, onko yhteiskunta nyt halukas tekemään tällaisen muutoksen yhden lehden toteuttamana ja muuttamana. Jos se jää Aamulehden ainoastaan toteuttamaksi muutokseksi, niin sehän kuolee aikanaan itsestään. Mutta jos koko yhteiskunta kokee, että juuri nyt on se oikea hetki, niin silloin se voi toteutua, Mervola sanoo.

Aamulehteä julkaiseva Alma Media on STT:n toiseksi suurin omistaja ja Keskisuomalainen-konserni yksi omistajista ja asiakkaista.

Yle: Asiasta keskustellaan ensi viikolla

Ylellä Aamulehden uutta linjausta poistaa sukupuolittuneet termit pidetään tärkeänä avauksena, josta keskustellaan jo ensi viikon kokouksessa.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Marit af Björkesten huomauttaa, että neutraalimpaan kielenkäyttöön siirtyminen on joidenkin nimikkeiden kohdalla helpompaa kuin toisten.

Af Björkestenin mukaan nähtäväksi jää, missä järjestyksessä asiassa edetään: muuttuuko ensin kielenkäyttö vai lainsäädännön termit, kuten puhemies.

Af Björkesten katsoo, että toimittajien tulee tarkkailla sanavalintojaan, sillä kieli ohjaa ihmisten ajattelua.

Juttua päivitetty kello 15.56 Keskisuomalaisen päätoimittajan kommenteilla.
​​​​​​​Juttua päivitetty 16.25 Ylen kommenteilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.