Aamulehti: Hätäkeskusuudistus ei mennyt aivan nappiin – pelastushelikopterin turhat hälytykset räjähtivät käsiin – "Joitakin potilaita jää saavuttamatta"

112-päivä muistuttaa hätänumeron oikeaoppisesta käytöstä 1:49
112-päivä muistuttaa hätänumeron oikeaoppisesta käytöstä.

Lähitulevaisuudessa lääkärihelikoptereilta jää pian potilaita tavoittamatta, arvioi Finnhemsin tutkimusjohtaja Ilkka VirkkunenAamulehdelle.

Uuden hätäilmoitusten välitysjärjestelmä Erican käyttöönoton jälkeen marraskuussa lääkärihelikoptereiden turhat hälytykset ovat jopa kasvaneet 50 prosentilla Oulun ja Pohjois-Suomen alueella, kertoo Aamulehti.

Erica-järjestelmän myötä automatiikka arvioi hälytykset liian vakaviksi ja kiireiseksi. Aiemmin arvion teki ihminen.

"Potilaita jää saavuttamatta"

Aamulehden mukaan välitysjärjestelmän laajentuessa Etelä-Suomeen, aiheuttaa dramaattinen tehtävämäärien nousu ongelmia maan ruuhkaisimmissa tukikohdissa, jotka sijaitsevat Vantaalla ja Tampereella.

– Se lisää väistämättä päällekkäisten tehtävien määrää, ja silloin joitakin potilaita jää saavuttamatta, Virkkunen kertoo lehden haastattelussa.

Aamulehden mukaan myös ensihoito ja poliisi ovat saaneet Erica-järjestelmän piiriin kuuluvilla alueilla tavallista enemmän kiireellisiä tehtäviä. Esimerkiksi Oulussa ylimmän kiireluokan tehtävien määrä kasvoi aluksi puolella, mutta nyt tilanne on saatu korjattua.

Erica-järjestelmän tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa hälytysten välittämistä.

Lue myös:

    Uusimmat