Mainos

97-vuotias sotaveteraani selätti kovat kivut – nyt hän pelaa lentopalloa kolmesti viikossa

3:10

Sotaveteraani Jaakko Estola, 97, haavoittui jatkosodassa niin, että nukkuminen oli vaikeaa kymmenien vuosien ajan. Nykyään mies pelaa lentopalloa kolmesti viikossa.

Noin 100 metrin matka korsusta tulenjohtopaikalle tuli tykistön tulenjohtajalle Jaakko Estolalle kalliiksi jatkosodan aikana. Estola tarpoi tulenjohtopaikalle kyyryssä lumihangessa, joka täytti ampumahautoja.

Matkan keskeytti kova pamaus, jonka jälkeen hän tunsi piston selässään. Estolaa oli ammuttu. Hän putosi maahan ja suusta valunut veri värjäsi lumen punaiseksi.

– Ne muistot ovat sellaisia, etteivät ne koskaan unohdu. Kuoleman vaara oli jokapäiväinen ja loistokas elämä oli kaukana, Estola muistelee nyt, yli 70-vuotta tapahtuneen jälkeen.

Estola vietiin Karhumäen sairaalaan, jossa hän makasi kolme viikkoa. Mies toipui, mutta kivut jäivät.

– Minua ammuttiin kaulasta ja selästä läpi, Estola kertoo.

– Vaivat olivat pahat 10–20 vuotta.

Ampumahaava oli aiheuttanut ongelmia selkärangan liikkuvuuteen. Kipu rajoitti nukkumista ja hävisi vain silloin, kun Estola makasi vasemmalla kyljellään, käsi ylös ojennettuna.

Lääketiede on kuitenkin ottanut pitkiä harppauksia Estolan elämän aikana. Fysioterapian ansiosta kivut ovat jo melkein poissa.

– Käyn fysioterapiassa säännöllisesti pari kertaa kuukaudessa. Selkäranka pidetään siellä liikkuvana.

Lentopalloa kolmesti viikossa

Nykyään, 97-vuotiaana, Estola kuvailee vointiaan erinomaiseksi. Kivut ovat poissa ja hän viettää aktiivista elämää: lentopalloa käydään pelaamassa kolmesti viikossa Pasilan Pallohallissa ja kaupungin urheiluhallissa Kalliossa.

– Jalat ovat vähän heikot, mutta kun olen paikalla, voin saada siitä hommasta kiinni, hän nauraa.

Kun Estolalta kysyy, miten hän jaksaa vielä urheilla niin tiiviisti, hän vaikuttaa huvittuneelta. Eihän se jaksamisesta ole kiinni ja harrastuksen tarjoaman sosiaalisuuden merkitys on suuri.

– Se on niin mukavaa hommaa ja henkisesti erinomainen tapa. Miehet pääsevät keskustelemaan yleisistä asioista ja kaikesta hauskasta.

Lentopallojoukkue harjoittelee tavoitteellisesti. Estola on saanut kerättyä kokoon porukan, jonka tarkoituksena on osallistua 80–84-vuotiaiden SM-kilpailuihin.

– Joukkueen keski-ikä on 92-vuotta. Uskomaton joukko iskijöitä Turusta, Salosta ja Uudestakaupungista!

Sinnikäs Estola lähettää Suomen kansalle sydämelliset itsenäisyyspäivän terveiset.

– Suomi on hieno maa ja täällä kannattaa elää. Olen iloinen, että lapseni ja lapsenlapseni ovat sen todenneet ja antavat sille arvoa. Ennen kaikkea sille, mitä esi-isät ja vanhempamme ovat sen eteen tehneet.

Katso sotaveteraani Jaakko Estolan terveiset yllä olevasta videosta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.