Mainos

91-vuotias Ruben Högbom on etsinyt kadonnutta poikaansa 40 vuoden ajan – lukiolaispojan katoamisesta kertova äänikirja avaa tapauksen yksityiskohtia myöten

Olle Högbom katosi Sundvallissa 7. syyskuuta 1983. Tuolloin 18-vuotias lukiolainen väsähti kesken juhlinnan ja istahti kadun varteen, minkä jälkeen häntä ei enää nähty.

91-vuotias isä Ruben Högbom ei ole luovuttanut. Hän on jo 40 vuotta etsinyt poikaansa, joka katosi tavallisena keskiviikkoiltana vuonna 1983. Toimittaja Martin Ezpeleta perehtyi tapaukseen usean vuoden aikana perinpohjaisesti. Koskettava tarina on nyt kuunneltavissa Storytel Original -äänikirjana Storytel-palvelussa.

18-vuotias Olle Högbom oli juuri muuttanut kotoaan Härnösandista Sundsvalliin. Sundsvallin lukio tarjosi mahdollisuuden erikoistua kemiaan. Ruben Högbom vaimoineen osti kemiasta innostuneelle pojalleen kaksion Sundsvallin kaupungista.

Uudessa asunnossa Olle sai asua vain kolmen viikon ajan ennen katoamistaan.

Kohtalokas matka luokiolaisjuhliin

Kohtalokkaana keskiviikkona 7. syyskuuta 1983 Olle Högbomin asunnolla järjestettiin lukiolaisjuhlien etkot. Varsinaiset lukiolaisjuhlat järjestettiin lähellä Sundsvallin keskustaa, jonne luokkakaverusten oli tarkoitus suunnata etkojen jälkeen.

Ennen lähtöä Högbom tapasi naapurinsa. Naapurin kanssa hän keskusteli uppotukeista ja niiden nostamisesta. Keskustelu jäi kuitenkin kesken, sillä kaverit halusivat jo keskustan suuntaan juhlimaan.

Olle Högbom lähti kavereineen matkaan. Kello oli 22.15, kun lukiolaisnuorukainen kuitenkin muutti mielensä ja istuutui maahan nojautuen aitaa vasten. Kaverit jatkoivat matkaansa kohti keskustaa, ja siitä lähtien Olle Högbom on katsottu kadonneeksi.

Huoli herää

Ollen äiti, Kerstin Högbom, soitti pojalleen keskiviikkona, mutta Olle ei vastannut. Uudelleen äiti tavoitteli poikaansa torstaina. Puhelimeen ei vastannut kukaan.

Perjantaina luokkakaveri otti yhteyttä vanhempiin, sillä Ollea ei ollut näkynyt keskiviikon jälkeen. Äiti pyysi luokkakaveria tarkistamaan tilanteen Olle Högbomin asunnolla.

Luokkakaveri kävi talonmiehen kanssa tarkastamassa asunnon, mutta siellä ei ollut merkkiäkään elämästä keskiviikon jälkeen. Kerstin ja Ruben Högbom ilmoittivat poikansa kadonneeksi. He lähtivät Sundsvalliin välittömästi.

Päivä vaihtui seuraavaan, eikä Ollesta enää kuultu.

Isä tarkastaa jokaisen vihjeen

Kun Ollen katoamisilmoitus lähti leviämään laajemmalle, alkoivat myös vinkkisoitot. Vinkkien perusteella Ruben Högbom etsi poikaansa Härnösandista, Sändöbronista ja Örnsköldvikistä.

Örnsköldvikissä Olle oli väitetysti nähty sekavana, joten Ruben Högbom päätteli poikansa olevan avun tarpeessa. Vihjeet eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, joten lokakuun 3. päivänä Ruben palasi Sundsvalliin. Ollen silmälasit oli löydetty sangat vääntyneinä katoamispaikan läheisyydestä. Myös toinen linsseistä oli irronnut paikoiltaan. Ruben Högbom löysi katoamispaikalta poikansa polkupyörän avaimen.

Isä päätteli, että poika on joutunut rikoksen uhriksi. Poliisi kuitenkin uskoi Ollen hukkuneen ehkä tahallisesti. Toinen mahdollinen teoria oli, että Olle oli mennyt humalassa joenrantaan ja pudonnut veteen.

Ruben Högbom ei uskonut poikansa olleen kovassa humalassa. Uppotukkeja työkseen nostavan naapurin kanssa käydyn keskustelun aikana Olle oli ollut valppaana ja laskenut, että kuinka monta kuutiometriä puuta mies pystyi nostamaan yhden kesän aikana.

Kymmenen vuoden kuluttua katoamisesta sarjamurhaajaksi epäilty Tomas Quick tunnustaa Olle Högbomin murhan. Quick oli aiemmin ahdistellut poikia seksuaalisesti kuristaen yhtä uhreistaan.

Kaikkiaan Quick tunnusti 30 murhaa ja hänet tuomittiin kahdeksasta. Olle Högbomin tapauksen tutkinta keskeytyi vuosikymmeneksi. Ruben Högbomin alkaessa tarkastaa Quickin tunnustusta kävi kuitenkin ilmi, että tiedot eivät täsmänneet. Poliisi ei kuitenkaan kuunnellut. Ruben luovutti tiedot Ruotsin television toimittajalle.

Tiedoista koottiin vuonna 2008 lähetetty dokumenttielokuva. Quick perui kaikki tunnustuksensa. Hänet vapautettiin vuonna 2014, mutta Ruben Högbomin etsintä jatkui. Isä omisti koko elämänsä poikansa kohtalon selvittämiselle.

Toimittaja avuksi

Storytel Original -äänikirjan takana oleva Martin Ezpeleta tutustui Olle Högbomin tapaukseen seitsemän vuotta sitten. Aluksi tavoitteena oli tutkia, millaisen jäljen läheisen katoaminen voi perheenjäseniin jättää, mutta tutustuttuaan Rubeniin tarkemmin Ezpeleta päätti auttaa häntä. Hän halusi antaa Rubenille vielä yhden mahdollisuuden selvittää mitä tapahtui ja haudata poikansa ennen kuolemaansa.

Storytel Original -äänikirja Missä olet poikani? (Var är Olle?) julkaistiin ruotsin kielellä maaliskuussa 2020. Suomeksi kirja julkaistiin lokakuussa. Äänikirjassa on hyödynnetty äänisuunnittelua sekä Ollen läheisten autenttisia haastatteluja.

Ruben Högbomin haastatteluista välittyy elämänsä poikansa kohtalon selvittämiselle omistaneen isän epätietoisuus ja suru. Kenelle tahansa olisi raastavaa elää suurin osa elämästään tietämättä, mitä kadonneelle lapselle on tapahtunut.

Kuunneltavaksi kirjoitettuja tarinoita

  • Storytel Original -sisällöissä on huomioitu ääniformaatin erityispiirteet. Sisällöt suunnitellaan yhteistyössä äänikirjakustantamisen asiantuntijoiden kanssa. Tuotanto rakennetaan niin, että lopputulos toimii parhaalla mahdollisella tavalla äänisisältönä.
  • Sisältöjen suunnittelussa hyödynnetään tarpeen mukaan myös äänielementtejä, kuten musiikkia tai autenttista äänimateriaalia. Käsikirjoituksen valmistuttua ääninäyttelijä lukee tarinan äänikirjaksi. Storytel vastaa lukijavalinnoista ja äänikirjan tuotannosta.
  • Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu sekä kustannuskonserni, jonka visiona on tehdä maailmasta empaattisempi paikka tarinoiden kautta. Palvelu toimii älypuhelimelle tai tabletille ladattavalla mobiilisovelluksella ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden nauttia tarinoista rajattomasti missä ja milloin vain. Suomessa Storytelin valikoima kattaa yli 300 000 ääni- ja e-kirjaa.

Storytel Original -sisällöt ja Missä olet poikani? -äänikirja ovat kuunneltavissa vain Storytel-palvelussa.


Lue myös:

    Uusimmat