87-vuotias nykytaiteen huippu tuli viimein: Valoisa matka mielen harhoihin

Yayoi Kusaman taide on esillä Suomessa 2:18

Japanilaisen Yayoi Kusaman taide on matka 60-luvun hippiliikkeen pop-taiteeseen. Mutta ennen muuta se on matka 87-vuotiaan taiteilijan mieleen. Pelot ja harhat muuntuvat värikylläiseksi taiteeksi, johon pääsee sisään - sananmukaisesti.

Yayoi Kusaman taide on nyt ensi kertaa esillä Suomessa Helsinki Art Museumissa (HAM). Pohjoismaissa ei ole aiemmin nähty näin laajaa kokoelmaa, näyttely kattaa teoksia koko hänen uraltaan 1950-luvulta lähtien.

Taide - keino pysyä hengissä

Yayoi Kusama on traaginen hahmo, mutta äärimmäisen sitkeä ihminen. Hän maalaa teoksia, jotka "leijuvat", joiden värit tulvivat silmille kuin jossain toisessa ulottuvuudessa. Ne eivät ole vähääkään synkkiä, vaikka hän on taistellut mielensä synkkyyttä vastaan oikeastaan koko elämänsä. Hän ei  julista taiteellaan mitään, taide on ollut keino pysyä elossa.

-Kusama on kärsinyt paranoiasta, peloista ja hallusinaatioista. Hän on sanonut pelastuneensa itsemurhalta taiteensa avulla. Hänen taiteestaan välittyy flow-tila, johon hän vaipuu maalatessaan. Nuorena hän saattoi maalata 50 tuntia nukkumatta. Se oli sulautumista taiteeseen, kuvailee HAM:in johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Matka taiteen sisään

Joskus sanotaan, että "taiteen sisään pääseminen on vaikeaa", mutta täällä sitä voi kokeilla ihan konkreettisesti. Näyttelyssä on peilein ja lasikäytävin varustettuja tiloja, joissa voi päästä uudenlaisiin tiloihin taiteen äärellä.

Yhdessä huoneessa "pelto" on täynnä hattivattien kaltaisia otuksia - Japanissahan pidetään muumeista. Mutta näilläpä ei ole mitään tekemistä muumien kanssa - ne symboloivat peniksiä. Fallokset ovat yksi Kusaman mieliaiheista - ja mielen ristiriidoista. 

Kusama kärvisteli kotimaassaan Japanissa  28-vuotiaaksi, kunnes muutti Yhdysvaltoihin 50-luvun lopulla. Hänen lapsuutensa ei ollut onnellinen, konservatiivinen perhe halveksi hänen taiteilija-haaveitaan ja kehotti naimaan rikkaan liikemiehen. Japanin ilmapiiri oli muutenkin tälle näkijälle ahdas.

Rakkautta Richard Nixonille

Yhdysvalloissa Kusama sukelsi uuteen vapauteen ja järjesti mm. aikaansa hämmentäneitä alastomuus-performansseja kaduilla ja klubeilla. Julisteissa kutsuttiin "Kusaman orgioihin".

Kusama rakasti maalata alastomia vartaloita, niin miehiä kuin naisia - mutta kuvaavaa hänen horjuvalle mielelleen on se, että hän on usein kertonut pelkäävänsä seksiä.

Hän kirjotti myös "sankarillleen" presidentti Richard Nixonille kirjeen, joka on esillä näyttelyssä. Kusama käski lopettamaan väkivallan aloittamaan rakastamisen.

Lopulta Kusama kuitenkin päätti muuttaa takaisin Japaniin. Hän on asunut viimeiset 40 vuotta Tokiossa mielisairaalassa. Sairaalan vieressä hänellä on työhuone, jossa hän maalaa edelleen. Eritoten horjuvan mielenterveytensä vuoksi hän ei enää matkusta.

Arvottomuudesta Louis Vuittonin guruksi

Yayoi Kusama haki suurta arvostusta kauan, nyt hän on elossa olevista nykytaiteilijoista suurimpia. Helsingissä näyttelyesineenä on myös kopio Louis Vuittonin näyteikkunasta. Siinä seisoo luonnollisen kokoinen mallinukke: Yayoi Kusama.  Hän on suunnitellut Vuittonille laukkumalleja, tietysti hyvin värikkäitä.

-Tämä taide nousee taiteilijan kärsimyksestä - siitä miten hän on saanut muunnettua ahdistuksensa energiaksi iloksi ja väreiksi meille kaikille, kuvailee museon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Lue myös:

    Uusimmat