Mainos

800 euroa kuussa kaikille? Suomen ehdotus villitsi maailman mediat – Kela kertoo miten asia todella on

Viikonloppuna monet ulkomaiset mediat uutisoivat, että Suomi suunnittelee ottavansa käyttöön 800 euron kuukausittaisen perustulon.

Brittilehti Independent kertoi otsikossaan, että ”Suomi aikoo antaa jokaiselle kansalaiselle 800 euroa kuussa ja lopettaa tuet”. Talouslehti Forbesissa julkaistu kolumni puolestaan kertoi otsikossaan, että ”vihdoin joku tekee jotain järkevää”. Myös Huffington Post kirjoitti aiheesta ihannoivasti, että ”Suomella voisi olla täydellinen vastaus brittiläiselle hyvinvointivaltiolle”. Asiasta uutisoivien lehtien mukaan perustulokokeilua vauhdittaa Suomen heikko taloustilanne ja korkea työttömyys.

Todellisuudessa perustulon toteuttaminen ei ole Suomessa vielä niin pitkällä kuin kansainväliset tiedotusvälineet antavat ymmärtää. Kela kertoo muun muassa Twitterissä, että nyt on meneillään vasta perustulokokeilun esiselvitys, joka käynnistyi lokakuussa.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää perustulon vaikutuksia eri väestöryhmissä ja tehdä kokonaisarvio kustannuksista.

Perustuloa kaavaillaan maksettavaksi jokaiselle täysi-ikäiselle suomalaiselle. Siihen siirryttäessä suuri määrä nykyisiä tukia lakkautettaisiin. Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä mukaan perustulolla päästäisiin eroon kannustinloukuista. Perustulo olisi aina pohjalla, joten pätkätyön tai pienipakkaisenkin työn vastaanottaminen parantaisi elintasoa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.