8-prosenttiset viinit rantautuivat ruokakauppoihin – ylilääkäri pohtii uhkakuvaa: "Jos huonosti käy..."

Näin suomalaisten alkoholinkulutus muuttuu kesällä 7:48
Alkoholi ja kesäloma kuuluvat monen mielessä yhteen. Aiheesta keskusteltiin erikoislääkäri Kaarlo Simojoen kanssa.

Lääkäri Kaarlo Simojoki näkee alkoholiin liittyvässä lakimuutoksessa uhkia ja mahdollisuuksia. Lisäksi hän nimeää kaksi huolestuttavaa piirrettä suomalaisten alkoholikulutuksessa.

Ruokakaupoista saa nyt 8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Kaarlo Simojoki, Mehiläisen päihdepalveluiden johtaja ja ylilääkäri, näkee lakimuutoksessa sekä uhkia että mahdollisuuksia.

– Jos huonosti käy, käy juuri niin, että juodaan arkisin 8-prosenttista ja viikonloppuisin vahvempia. Silloin kokonaismäärä lähtee nousuun väestötasolla, hän sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Alkoholinkäytössä kohtalaisen riskin tasolla tarkoitetaan naisten kohdalla seitsemää annosta viikossa. Miesten kohdalla määrä on 14 annosta.

Suomalaisten alkoholinkäytön huolestuttavat seikat

Simojoki näkee suomalaisten alkoholinkäytössä pari huolestuttavaa piirrettä. Ensimmäinen niistä on humalahakuisuus, vaikka se onkin muuttumaan päin.

– Edelleen yli kymmenen prosenttia aikuisväestöstämme juo humalahakuisesti ja yli 30 prosenttia reilusti käyttää alkoa riskitasoilla ja noin 45 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä tavalla tai toisella on jo alkoholihaittojen riskissä, hän sanoo.

Toinen huolestuttava seikka liittyy siirtymävaiheeseen, joka Simojoen mukaan Suomessa on osittain menossa.  

– Meillä on yhdistynyt päivittäinen tissuttelu ja siihen liittyen rankka juominen. Sen takia meillä on aika paljon ihmisiä, joilla kokonaisuus on haasteellinen.

Missä määrin kesäjuhlissa olisi suotavaa juoda kuplivaa? Entä miten lääkäri kommentoi monen tapaa tissutella kesälomalla ahkerasti? Katso vastaukset yltä!

Lue myös:

    Uusimmat