8 nykyajan lapsilta kiellettyä elämystä – nämä olivat sallittuja vielä omassa lapsuudessasi

Nykylasten elämä on hyvin turvattua erilaisten lakien ja sääntöjen vuoksi, mutta toisin oli vielä muutama vuosikymmen sitten. Nämä asiat olivat todennäköisesti sallittuja vielä omassa lapsuudessasi. 

Kaikki vanhemmat haluavat tarjota lapsilleen onnellisen, terveellisen ja turvatun lapsuuden. Vaikka tavoitteet ovat pysyneet vuosisatoja samana, käytännössä lastenkasvatus on kuitenkin muuttunut huomattavasti.

Muistatko sinä vielä ajan, jolloin autossa ei tarvinnut käyttää turvavöitä ja puissa sai kiipeillä mielin määrin? Nämä asiat koit omassa lapsuudessasi, mutta et sallisi niitä omilta lapsiltasi. 

1. Ajoit ilman pyöräilykypärää

Kuinka monessa vanhassa kotimaisessa elokuvassa ajetaan pyöräilykypärä päässä pitkin hiekkateitä? Aivan, ei kovin monessa. Todennäköisesti sinäkin ajoit lapsuudessasi pyörällä ilman tietoakaan kypärästä, mutta nyt vaadit sen käyttöä omilta lapsiltasi.

Suomessa laki pyöräilykypärän käytöstä astui voimaan vuonna 2003. Sen mukaan pyöräillessä on käytettävä kypärää, mutta sakkoja kypärän käyttämättömyydestä ei kuitenkaan anneta. Vaikka tämä laki on niin sanotusti vapaaehtoinen, lähes kaikki vanhemmat pakottavat nykyisin lapsensa käyttämään kypärää.

2. Uit ilman hengenpelastajaa

Muistatko vielä kesät, jolloin uit naapurin lasten kanssa läheisessä järvessä mielin määrin kenenkään vahtimatta? Hengenpelastajia ei näkynyt, eikä käsiäsi oltu vuorattu kellukkeilla. Päästäisitkö omat lapsesi veteen ilman valvontaa?

3. Istuit autossa ilman turvavöitä

Moni meistä ei enää osaa kuvitellakaan aikaa, jolloin autossa sai istua ilman turvavöitä. Turvavyö tulikin pakolliseksi Suomessa myytävissä uusissa henkilöautoissa vuonna 1971, mutta koski vain etupenkkiläisiä. Vasta kymmenen vuotta myöhemmin turvavyöpakko levisi koskemaan koko autoa. Euroopan turvallisuusneuvoston mukaan turvavyö on sen historian aikana pelastanut jo ainakin miljoonan ihmisen hengen.

Todennäköisesti sinäkin olet matkustanut lapsuutesi ilman turvavöitä, mutta nykyisin köytät lapsesi heti pienestä pitäen turvaistuimeen.

4. Sait yskänlääkettä suuhusi

Maistat varmaan vieläkin suussasi pahanmakuisen yskänlääkkeen, jota vanhempasi antoivat sinulle yskän sattuessa. Nykyaikana yskänlääkkeen käyttöä ei suositella pienille lapsille, sillä lääkkeellä ei ole todettu olevan merkittävää vaikutusta, ja lisäksi sen on joissain tapauksissa todettu aiheuttavan epätoivottuja sivuoireita.

Nykyajan lapset eivät siis joudu kokemaan yskänlääkkeen vastenmielistä makua, vaan heidän yskäänsä helpotetaan sen sijaan vesihöyryllä.

5. Hengitit tupakansavua

Ennen vuotta 2006 ravintoloissa sai polttaa sisätiloissa, olipa kyseessä sitten baari tai perheiden suosima lounaspaikka. Vanhempasi saattoivat polttaa tupakkaa jopa samassa pöydässä, jossa sinä istuit, etkä välittänyt asiasta lainkaan. Nykyajan lapset on suojattu hyvin tältä passiiviselta tupakoinnilta, ja ehkä ihan hyvä niin.

6. Lähdit kaupungille ilman puhelinta

Nuoruudessasi saatoit viettää pitkiäkin aikoja kaupungilla ilman, että vanhempasi tiesivät varmasti, missä olet. Tämä johtui täysin siitä, etteivät kännykät olleet vielä yleistyneet.

Jos vanhempasi lupasivat hakea sinut kuudelta asemalta, sinun tuli todellakin olla siellä. Nykyisin jopa alakoululaisilla on puhelimet, sillä haluat saada heidät kiinni aina, kun mahdollista.

7. Söit "riskialttiita" ruokia

Nykylasten elämä on hyvin turvattu myös ruoan osalta. Nykyisin alle vuoden ikäisille lapsille ei suositella monia raaka-aineita, joita todennäköisesti itse söit lapsuudessasi. Näitä ovat muun muassa lehmän maito, pähkinät, hunaja ja raa'at vihannekset.  

8. Vietit kesät huoletta auringossa

Aurinkorasvojen käyttö alkoi yleistyä todenteolla vasta 1970-luvulla, jolloin auringon haittavaikutukset tulivat tietoisuuteen. Tätä ennen lapset saivat kirmailla kesät vapaasti ilman ajatustakaan aurinkorasvan käytöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat