72-vuotias suomalaisnainen joutui Microsoft-huijauksen uhriksi – näin yleinen huijaus toimii

Microsoftin nimissä esitetyt huijauspuhelut ovat olleet kauan huijareiden suosiossa. Tietokirjailija ja toimittaja Petteri Järvinen kertoo blogissaan, miten suomalaiselle naiselle oli käynyt puhelun ohjeita noudattaessaan.

Järviselle oli soittanut 72-vuotias nainen, joka oli joutunut samana päivänä Microsoft-puhelun uhriksi. Nainen oli huijauksen tajuttuaan soittanut pankkiin ja sulkenut tilinsä, mutta siinä oli jo vaiheessa liian myöhäistä.

Tämänkaltaiset huijauspuhelut olivat tuttuja naiselle aiempien erikoisten soittojen takia. Verkkopankin käyttäminen ja erilaiset rahasiirrot olivat myös naiselle tuttuja hänen työuransa varrelta. Huijari onnistui kuitenkin soittamaan täydelliseen aikaan, sillä naisella sattui olemaan samaan aikaan ongelmia tietokoneensa kanssa.

Nimellä John Watson esittäytynyt mies soitti aluksi +1 alkuisesta numerosta, mutta myöhemmät soitot näyttivät tulevan kotimaan numeroista.

Useiden monta tuntia kestäneiden puheluiden avulla huijarit pääsivät käsiksi naisen tilille ja saivat hänen passistaan kuvan. Naisen epäilyt heräsivät lopussa ja hän kertoi soittavansa pankkiin, minkä huijarit yrittivät estää.

Pankkiin soitettuaan naiselle selvisi, että huijarit olivat saaneet hänen tililtään tuhansia euroja. Huijarit olivat myös ottaneet rahat säästötililtä onnistuen ensin siirtämään ne verkkopankkipalvelussa käyttötilille. Rahat muutettiin heti kryptovaluutoiksi, jotta pankki ei voisi tehdä mitään pysäyttääkseen rahasiirtoja.

Huijauspuheluilta ei voi suojautua oikein mitenkään muuten kuin tunnistamalla ne huijaukseksi, mikä voi olla hankalaa.

Järvinen neuvoo kuitenkin, että puhelun aitoutta epäillessä voi soittaa näytöllä näkyvään numeroon. Jos puhelu ei mene perille, on näkyvä numero väärennetty.

Erilaiset tilille asetettavat rajoitukset voivat myös osittain estää huijareita, mutta käyttäjän pystyessä rajoituksen asettamaan voivat huijarit sen myös poistaa päästyään tiliin käsiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja